Vita:Rádióamatőr sávok

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Csak a pontosítás kedvéért:

1. Kimaradt a hangfrekvencia illetve a hangfrekvenciás tartományba eső elektomos és/vagy mágneses hullámú frekvencia.

A hangfrekvencia elnevezése AF=Audio frequency, az elekto és/vagy mágneses hullámú frekvencia elnevezése vélhetőleg VLF=Very low (valued) frequency - ellenőrizzétek! Mintha lenne SLF is.

10kHz-en működött/talán még most is működik az Omega globális pozicionáló rendszer (5 adóval a világ különböző pontján, a GPS elődje). VLF-en zajlott a tengeralattjáró kommunikáció is.

2. A frekvencia értéket mutató számot nem a magasság, hanem a nagyság jellemzi (value=érték, high value= nagy érték, super high value=szuper nagy érték, etc. Javaslat: a "magas" szó helyett a "nagy" szó használata, mögé értve, de nem leírva az "értékű" szót is, mint ahogy az angolban is így értendő.

A magasság fizikai hosszra utal, amelyet vertikális irányban értelmezünk (pl. egy antenna oszlop, antenna magasság, épület magasság, stb.).

3. A "tremendous(ly)" szót a műszaki világban "óriási", "óriásian" értelemben használják. A "félelmetesen" szó nem műszaki kategória, ezért itt magyarul a "nagyon nagy frekvencia" használata lenne célszerű.

4. A hullámhossz megnevezések:

URH (Méteres hullám)

Deciméteres hullám

Centiméteres hullám

Milliméteres hullám

Mikrométeres hullám

Nanométeres hullám

Csak megemlítem.

Ajánlott figyelni arra is, hogy jelen és a jövő a nanométeres (pl. fény) alakalmazások irányába mutat, ezzel egy rádióamatőrnek - noha közvetlenül nem érintett - legalább alapfokon érdemes tisztában lennie.

A rádióamatőr szlengben elmennek a "magas frekvencia" kifejezések és társaik, a Wikiben inkább törekednék a technikai és tudományos megközelítésekre.

--Tibi, HA2MN 2006. augusztus 7., 17:28 (CEST)


1. http://en.wikipedia.org/wiki/Very_low_frequency -- teljesen igaz!

2,3,4 is javítva.