Vita:EH antenna

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA1DFO (vitalap | közreműködések) 2006. július 10., 14:09-kor történt szerkesztése után volt.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Sziasztok!

A honlapomra (ha7jca.tripod.com) feltettem az UA1ACO Vlad által részletesen ismertetett módszer szerint elkészített EH-antenna készítésének fázisait bemutató fotókat. Az oroszok külön honlapot szentelnek a témának, amelyen összegyűjtik a külföldi tapasztalatokat is és orosz nyelvre lefordítva közkinccsé teszik azokat (www.ehant.qrz.ru). Itt minden össze van gyűjtve, amit tudni érdemes a témában és rendkívül részletesen, széleskörűen, és igényesen ismertetik ezt az antenna típust. Megkértem Vlad OM engedélyét (aki a saját honlapján több tíz oldalon keresztül ismerteti a különféle EH antenna típusokat és ami a lényeg: a "gyártástechnológiát" és a behangolás nem éppen egyszuerű menetét) a honlapja tartalmának lefordítására és magyar nyelven történő közzétételére. A megépített antennát mostanában fogom "telepíteni" és a tapasztalatokat megosztom. Kiváncsi vagyok, igaz-e a hír, mi szerint ez az 50 cm hosszú és 32 mm átmérőjű kis rúd közel egyenértékű a félhullámú dipóllal. HA7JCA


Javaslom, kellene egy ábrát és néhány fotót a leg beváltabbról csinálni és egy jó bemutató szócikket a működéséről, előnyéről, hátrányáról - pl. a magamfajta EH-kezdő számára - aztán pedig összeszedni a == További információk == szakaszba tematikusan értelmes linkeket.

Bárki segíthet a szócikkek közös összelapátolásában, az eredmény a hazai rádióamatőröké marad :)

--HG2ECZ 2006. június 29., 20:27 (CEST)


A képek mennyisége miatt a saját honlapomra tettem fel az általam elkészített, Star típusú EH-antenna fotóit. (http://ha7jca.tripod.com). Ezt UA1ACO részletes útmutatásai szerint készítettem el. Kiteszem továbbá - ha sikerül - a wiki-re a méretező programot.

Feltettem a honlapomra az EH-antenna méretezési programját és az általam elkészített példány részletes leírását.


Egy működési elv, egy "robbantott ábra", 1-2 igen szemléletes fotó és egy méretezési leírás jól jönne a wiki-re. A szócikk végén pedig "Bővebb információ az EH antennákról" szakaszban a honlapod és más igen érdekes honlapokra linkek.

A lényeg, hogy az érdeklődő gyorsan megértse az EH antenna lényegét, lássa a várható paramétereit és működését, felépítését. A továbbiakban pedig annak a honlapnak hisz, amelyikben akar a konkrét implementációt illetően. Tényleg mennyi lehet a nyeresége? (dBd-ben)

Más: Tegnap újraírtam és kibővítettem a bal oldali menüben található Segítség pontot. Remélem a szerkesztés során tényleg hasznos segédlet lesz.

--HG2ECZ 2006. július 4., 07:21 (CEST)

Most fordítom az EH-antenna működési elvét magyarázó leírást. Több mint négy oldal, elég kemény tartalommal. Amint kész vagyok, felteszem. Még tanulom a wikit, ha ezen túl leszek, ide is teszek majd fel anyagot.


Szevasztok. A cikkből semmit nem értek. Mi az, hogy haladó mozgásuk van az elektronoknak az antennában? És mit csinálnak a drót végén? Mi az hogy FORGÓ mozgásuk van hasznosítva? Azt nem spin-nek szokás nevezni? Mi is az a bizonyos harmadik vektor? Újabb fajta elektromágneses hullámok vannak, ahol az E és H viszonya nem a közeg tulajdonságaitól függ? Semmi akadálya a gondolatok pongyola megfogalmazásának. Csak nem sok értelme van, ha mások nem értik. HA5KJ


Jóska!

Rátapintottál a lényegre. Mi is erre lennénk kíváncsiak. Ha megtudsz valamit (vagy akár más rádióamatőr is), akkor örömmel olvasnám a szócikkben.

Egyenlőre szomorúan konstatálom, hogy Gyulán kívül senki sem ért (látszólag) ehhez az antennához. Gyula pedig ennyit tudott az interneten megjelent cikkekből kihámozni. Köszönet a szorgos kezdeményezéséért.

Mégegyszer írom: ha valamit megtudsz, légyszíves javítsd ki a szócikkben, hogy mindannyiunk tanulhasson belőle!

--HG2ECZ 2006. július 7., 22:13 (CEST)

Miről is van szó?

Első gondolatok az eh-antenna.com oldal kezdőlapjáról. ( Ted Hart írása )


Fordítás:


„Az első dokumentum azért készült ,hogy útmutatóként / magyarázatként szolgáljon új fizikai elvekről, melyek bevezetnek az EH antennák elméletébe. Ezek nélkül az új fizikai elméletek nélkül nem magyarázható az EH antennák működése. A második dokumentum, melyre mint Maxwell három dimenzióban elnevezéssel hivatkozunk, olyan írás, melyet egy orosz fizikus készített az elektron 3 dimenziós szemlélete, szemben annak hagyományos rectilinear ( egyenesvonalú) mozgásán alapuló szemlélettel.”


Megjegyzés:


-Hajlandó vagyok új elveket elfogadni, ha a kiindulási alap elfogadható. Az egyenesvonalú mozgással kapcsolatos szemléletről nem hallottam. Azt tudom, hogy például a magnetronok működése azon alapul, hogy a mágneses térrel körpályára lehet kényszeríteni a katódból kilépő elektronokat. Ezt az elméletet. Vagyis az eddigi elméletek alaposan kitérnek az elektronok három dimenziós viselkedésére. Megjegyzem Maxwell elmélete is három dimenziós. Hogy mást ne mondjak, a rádióhullámok terjedése is a Poyting vektorral magyarázható, P=ExH, ami egy vektoriális szorzat, három dimenziós vektorhármas. Az E és H vektor síkja egymásra merőleges, lásd rádióamatőr vizsgakérdések, és a poyting vektor erre a síkra merőleges, mutatván a hullám terjedési irányát. -


„Ennek a matematikai gyakorlatnak az eredménye a korábban nem ismert, új formájú sugárzás, melyet az ember nem ismert, de egyértelmű az EH antennákkal való kísérletezés után. Ezért ennek a dokumentumnak a címe:

ELEKTROMÁGNESES MEZŐ STRUKTÚRA- DINAMIKUS ELEKTRON HULLÁMOK ( tömeg-töltés) írta Vladimir I. Korobejnyikov.”


- Mintha Ted Hart azt állítaná, hogy nem ő találta ki. De azért szabadalmaztatta?

Az elvek bizonyítását nem a gyakorlat alapján szokás végezni. A gyakorlat egy jelenség megfigyeléséről és felhasználásáról szól. Az elmélet a jelenség okainak megértéséről és feltárásáról. A jelenség félremagyarázásának történelmi hagyományai vannak. Arisztotelész például látván a kilőtt nyil mozgását, azzal magyarázta, hogy a mozgásba hozott levegő viszi a nyilvesszőt. Elkerülte a figyelmét, hogy a kilőtt nyilvessző akár légüres térben is haladhat. Vagyis a gyakorlati megfigyelések és a magyarázatok között akadhat hézag.-


„ Nagyon bonyolult alaposan átérezni olyan fizikus munkájának jelentőségét mint Vlagyimir, melyről azt gondolom megérdemli a Nóbel díjat. Elegendő lenne megosztani munkáját a világgal, például mint ahogy én előterjesztem az EH antennák elméletét. Csapatunk azon fáradozik, hogy a Hz sugárzású antennákat bevezessük a professzionális és katonai alkalmazások világába. Ez segíteni fog a kommunikáció széles körében közösen használni ugyanazt a frekvenciát, a hagyományos és az új Hz sugárzás segítségével. Ezen a veblapon létrehozunk egy speciális szekciót az EH antennákról, és információkat adunk a tervezésről és felhasználásról. Nagyon izgalmas új koncepciók fejlődését követni megjelenésüktől kezdve, és érdekes a fizikai alkalmazások fejlődését látni. Úgy látszik Vlagyimir kitalálta, hogyan lehet megduplázni a világ számára a frekvencia spektrumot. Felfedezése megérdemli, hogy a történelem legnagyobb eredményei közé sorolhassuk.”

-Mintha azt mondaná, hogy a Hz sugárzás és a hagyományos elektromágneses hullámok más természetűek lennének, és emiatt külön adókkal és vevőkkel lehetne használni ugyanazt a frekvenciát a kétféle rádióhullám esetében, anélkül, hogy egymást zavarnák. Nekem már sikerült olyan antennát és rádiót csinálni, ami a hagyományos rádióhullámokat nem vette. Sajnos azonban Hz hullámokat sem vett. De azt hiszem jó úton vagyok én is a Nóbel díj felé.

A rádiózás hajnalán az elektromágneses hullámokat egyébként Hertz féle hullámoknak nevezték, felfedezőjéről.-


HA5KJ


Jóska! Biztosan igazad van, hozzászólásodból ítélve nagy tapasztalatokkal rendelkezel az elektromágneses sugárzás, a hullámok terén. Csak az első hozzászólásodat nem értem. Lehet, hogy pongyolán fogalmaztam, de akkor a cikk szerzője, Ted Hart is. Lehet, hogy ő is (én biztosan) laikus a témában, nem ismeri az angol szakkifejezéseket (bár "azt állítja magáról", hogy villamosmérnök)és így termászetesen fogalma sincs, hogy a "spin" kifejezést illene használnia a pórias, dilettánsnak és a fene tudja miért, de mindenki által közérthető forgó (rotary) szó helyett. Csak zárójelben jegyzem meg: nagy szégyene, sőt: bűne! a magyar tudós és mérnök társadalomnak, hogy azon szakkifejezésekre, amelyekre lusták voltak találni magyar megfelelőt, gátlástalanul átvették az adott idegen nyelv szavát. Igaz, ha egy magyar szöveg tele van tűzdelve idegen szavakkal, akkor sokkal "tudományosabbnak" hat és nagyot dob az előadó image-én...na jó, jelen esetben: szakmai tekintélyén. Én nem vagyok a témában szakavatott, de megragadott Ted azon mondata, miszerint (megint csak pongyolán fogalmazva)ez a bizonyos harmadik vektor, ami az elektronok forgó mozgása következtében jelenik meg, eddig ismeretlen volt és ezért nem is szerepel a szakkönyvekben. Vagy igaz a vektor létezése, vagy nem. De nem vagyok biztos benne, hogy mára már mindent tudunk az elektromágneses hullámokról. Vagy igen? Látod, ÉN tele vagyok kételyekkel, éppen ezért nem zárkózok el semmi új gondolattól. Lehet, hogy ez a Ted tényleg valami létező, eddig még nem ismert dologra jött rá? Tudod, ilyenkor mindig eszembe jutnak azok a nagy tekintélyű, tiszteletre méló tudósok, akik évszázadokon át tekintélyük minden súlyát latba vetve hangoztatták, hogy olyan anyagból nem lehet hajót készíteni, aminek a fajsúlya nehezebb a víznél, az az úszó szerkezet soha nem fog fentmaradni a víz felszínén. Látod, így állok én azokhoz a nagyhangú tudósokhoz, szakemberekhez, akik túlságosan határozottan állítanak, vagy tagadnak valamit, kétkedve fogadom azok szavát, akik önmagukat a Titkok Tudóinak kiáltják ki, akik azért mert nem értenek valamit, vagy az eddigi ismereteikkel ellentmondó állításokba ütköznek, azonnal kiátkozzák a nyilatkozót. Ami számora eddig ismertté vált az EH-antennákról. Az ellenzők véleménye (a teljesség igénye nélkül): - többen ellenzik, mint pártolják, - sokan műtehernek tekintik, - sokak szerint igazából a tápkábel sugároz, nem pedig a végén az a vacak, - foglalkozni se érdemes vele. A pártolók véleménye: - jól behangolva egyenértékű sugárzási teljesítménnyel rendelkezik, mint a félhullámú dipól, - nagyon nehéz behangolni, mert csak az SWR-re történő beállítás hamis képet ad, és valóban csak egy nagyon lerövidített dipóllá (minidipóllá) silányulhat az antenna, annak minden hátrányos tulajdonságával, - ha a megépítés egy nap, akkor a behangolás legalább két napot vesz igénybe, - csak egy rezonanciapontja van, így a felharmonikus sugárzás felejthető, - tekintve, hogy alapvetően az elektromos tér dominál, a mágneses jellegű zavarokra hatékonyan érzéketlen. - rendkívül kis mérete miatt jó megoldást jelent azok részére, akiknek nem áll rendelkezésre kellő hely a félhullámú dipól, vagy hasonló, klasszikus antenna telepítésére. - keveseknek adatik meg, hogy már az első EH-antennája sikeresre kerekedjen, éppen a behangolás nehézségei miatt. - széles sávú, így a sávon belül nem igényel utánhangolást (szemben a mágneses antennával)

Nem tudom, hogy ezekl az állítások igazak-e? De ha csak töredéke igaz, már megéri kipróbálni, eljátszadozni vele, kisérletezgetni. Hízelgő HG2ECZ állítása de én sem értek az EH-antennákhoz. Csupán felkeltette az érdeklődésemet és építettem egyet. A fent említett hangolási okom miatt rövid dipól (műteher, vagy nevezzétek aminek akarjátok) lett, mert rosszul hangoltam be. Készül a második, immár némi építési, hangolási tapasztalat birtokában. Lehet hogy százan ellenzik és tagadják az EH-antennát, de nekem annak a bizonyos százegyediknek a véleménye, tapasztalata sokkal szimpatikusabb, aki azt mondja, az övé jól működik, kedvezőek a tapasztalatai, ezért érdemes belevágni, kísérletezgetni vele. Ugyanezt tettem a kb. 80 cm átmérőjű, fűtésszerelők által használt rézcsőből készített mágneses hurok antennával is. Borzalmasan keskeny sávú, folyton után kell hangolni sávon belül is, de azért kellemes meglepetés volt, mikor vastag, téglafalú ház pincéjéből (fölötte vasbeton födém) a fémpolcra állított, téglafalnak támasztott antennával, kb. 50 W teljesítménnyel játszásiból visszahivtam egy belgát 7 MHz-n, és válaszolt, 579-et adva. Több QSO-t csak azért nem kockáztattam, mert az alkalmazott hangoló forgókondi a kis légrés miatt (régi műsorvevő rádióból kitermelve) piszokul szikrázott minden billentyű lenyomásnál, pedig - tudva lévően - nincs is galvanikus kapcsolatban a csatolóhurokkal. HA7JCA (Gyula)

Gratulálok ennek a lapnak minden szerkesztőjének. Nagyon szép lett.

Körülbelül így képzeltem el ezt a wikipédiát!


ha1dfo 2006. július 10., 14:09 (CEST)