„Tápvonalak” változatai közötti eltérés

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
9. sor: 9. sor:
 
* [[koax kábel]]
 
* [[koax kábel]]
 
* [[szimmetrikus tápvonal]]
 
* [[szimmetrikus tápvonal]]
 +
* [[Csőtápvonal]]
 
* [[stripline tápvonal]] - tápvonal nyomtatott áramköri lapon
 
* [[stripline tápvonal]] - tápvonal nyomtatott áramköri lapon
  

A lap 2006. július 19., 00:14-kori változata

A tápvonalak feladata a rádiófrekvenciás jel a forrástól az antenna vagy vevő felé való továbbítása.

Ezen kívül rezonáns körként, induktivitásként vagy kapacitásként, fázistoló áramkörként ( kerülővezeték ) impedancia transzformálásra ( negyed hullámú szakasz ), tetszőleges impedanciájó pont áthelyezésére ( félhullámú szakasz )is lehet őket alkalmazni.

Tápvonalak fajtái

A legelterjedtebb tápvonalak:

Hullámimpedancia

Hullámimpedancia jelentősége: A legnagyobb teljesítményt akkor tudjuk kinyerni, ha a fogyasztó ellenállása megegyezik a jelforrás belső ellenállásával.

Az 1 hullámhosszt közelítő vagy meghaladó hosszúságú tápvonalak esetén még egy fontos tényező is van: amennyiben a tápvonal hullámimpedanciája és a fogyasztó hullámimpedanciája eltér, akkor amint a jel a fogyasztóhoz ér, a jel egy része visszaverődik és parazita lengést okoz a tápvonalban.

Ez a lengés (amit állóhullámarány-mérővel tudunk detektálni) azon túl, hogy sugárzási veszteséget okoz, még a végfokban található félvezetőt is képes az általa okozott túlfeszültséggel tönkretenni. Ezért 2-nél nagyobb SWR esetén nem célszerű nagyobb jelet adnunk a tápvonalra.

Elmélet: hullámimpedancia meghatározása

Koax kábel hullámellenállása: [math]Z_0=\frac{60}{\sqrt{\varepsilon}} ln \frac{b}{a} [\Omega][/math] vagy aki ln-t nem szereti, 10-es alapú logaritmussal kifejezve: [math]Z_0=\frac{138}{\sqrt{\varepsilon}} lg \frac{b}{a} [\Omega][/math]

Ahol b a köpeny átmérő, a pedig a melegér átmérő. Epszilon a dielektrikum dielektromos állandója.