SSB

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA1DFO (vitalap | közreműködések) 2006. június 5., 01:17-kor történt szerkesztése után volt. (→‎A jel frekvenciatartománybeli alakja)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az AM moduláció egy nagyteljesítményű vivőt sugároz ki, továbbá a moduláló frekvenciával feljebb és lejjebb 1-1 oldalsávot, ahol az információ található. Ebből két rossz tulajdonsága is látszik: egyrészt a fele sávszélesség megspórolhatóvá válna, hogyha a másik oldalsávot elnyomjuk. Ezt hívják AM-VSB-nek, amit a TV technikában is alkalmaznak a képtovábbítás sávszélességcsökkentésére. Másrészt hogyha a vivőt is elnyomnánk, akkor AM-SSB/SC -ről, az SSB modulációról beszélünk. Ez utóbbinak további nagy előnye, hogy a legnagyobb energiát felemésztő vivőfrekvenciás spektrumot is elnyomjuk, tehát az adó összes energiáját az egyik oldalsáv kaphatja meg, ezáltal ugyanolyan teljesítményű adóval az információ 6-szor nagyobb teljesítménnyel való kibocsátására vagyunk képesek.

A jel frekvenciatartománybeli alakja

Az 1 kHz-el modulált vivő spektruma: AM modulált: AM_1khz_szkop.gif SSB modulált SSB_1khz_szkop.gif

Az SSB sávszélességmegtakarításának ára van: vevő oldalon nincs egy nagy energiájú spektrumvonal, ahova szinkronozhatnánk, tehát a vivő előállításánál teljes egészében a vevő oldal beállítására hagyatkozhatunk, így gyakran előfordul, hogy például a beszéd vagy dörmögő, vagy szoprán hangon érkezik. Tehát a vevő helyes keverőfrekvenciájáról kézzel kell gondoskodnunk.

Ennek a nem szokványos hangot produkáló jelenségnek azonban a rádióamatőr gyakorlatban szintén megvan a varázsa, ezért is kedvelt üzemmód.

Az SSB üzemmód használata a rádióamatőr sávokban