Rádióamatőr vizsga tematika

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

IHM rendelet: Rádióamatőr vizsga tárgykörök (2006)

A vizsga anyaga csak az amatőrállomásokon végzett forgalmazások, kísérletek és vizsgálatok szempontjából jelentős tárgykörökre terjed ki. Ebbe beletartoznak az áramkörök és diagramjaik. A kérdések vonatkozhatnak integrált vagy diszkrét alkatrészekből épült áramkörökre.

A vizsgázónak az elméleti tárgykörök ismeretén kívül gyakorlati vizsgát is kell tennie forgalmazási készségből.

A tárgykörök ismeretének megkívánt mélysége az egyes vizsgafokozatoknál

  1. Kezdő fokozat (E): alapfokú elméleti tájékozottság, elemi ismeretek az elektromosság és a rádiótechnika területén. Az amatőrállomás berendezéseinek beállításának, ellenőrzésének készség szintű ismerete. Ez a vizsgafokozat 16 éves kor alatt vagy 60 éves kor felett tehető le. Rádióamatőr engedély kezdő fokozata 18 éves korig ill. 60 éves kortól adható ki.
  2. Alap fokozat (A): az alapfokú elméleti tájékozottságon kívül az eszközök gyakorlati ismerete. Ismerni kell az amatőr állomás fő részeit, azok rendeltetését és felépítését blokkvázlat szinten. A vizsga 14 éves kortól letehető.
  3. HAREC fokozat (B): az alap fokozatnál megkívánt mélységen felül az áramkörök felismerő, elemző ismerete, műszaki jellemzőik meghatározása és összekapcsolása, a működés ismertetése. Az amatőrállomás fő részeinek ismerete kapcsolási rajz szinten. A vizsga 14 éves kortól letehető.

A vizsga fokozatától függetlenül készség szintű vizsga tehető morze ismeretekből. Jelenlegi követelmény: 3 perces adás 6WPM(szó per perc), azaz 30karakter/perc sebességgel, illetve vétel hasonló kondíciókkal. Az adásban 1 javítatlan és 4 javított, a vételben 4 hiba engedélyezett.

Részletes vizsgafelkészítő anyag

Vizsgafelkészítő anyag a http://tankonyv.ham.hu oldalon található.

Eredeti anyagok a rádióamatőr szolgálatot felügyelő hatóság oldalán