QRSS

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA1DFO (vitalap | közreműködések) 2006. november 20., 13:48-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Külső hivatkozások)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A klasszikus morze átvitel során a jeleket egy morzebillentyű segítségével kézzel adják és füllel veszik, általában 20 és 100 WPM közötti sebességgel.

Azonban van egy másik elterjedt lehetőség is, amit főleg lassú átvitelnél használnak: számítógép képernyőjére írják ki a rádiós csatorna egy szeletének amplitudóját az idő függvényében. Ennek előnye, hogy láthatóak az előző szimbólumok is, másrészt az extrém lassú távírót füllel kivárni és emlékezni még a percekkel azelőtti betükre nem lenne egyszerű.

Qrss.gif

Ehhez nem kell mást tenni, mint a csatornát Furier transzformálni, és a spektrumát az idő függvényében a képernyőre rajzoltatni. A fenti kép nem más, mint egy 90 fokkal elforgatott képű vízesés (Waterfall) diagram.

QRSS

A QRSS extrém kis sebességet (ezáltal extrém kis sávszélességet) jelent. Ennek szoros következménye, hogy ugyanakkora fajlagos teljesítménykibocsátáshoz (Watt/Hz) extrém kis teljesítmény elegendő (QRPP).

A gyakorlatban mára több QRSS sebesség válik elfogadottá. Az alábbiakban egy 4 WPM-es (4-szer a PARIS szó percenként, másszóval 20-as ütem, ahol a ponthossz 0.3 másodperc) sebességgel kerül összehasonlításra:

 • QRSS3 (ponthossz 3 másodperc), amely 1/10-ednyi
 • QRSS10 (ponthossz 10 másodperc), amely 1/30-adnyi
 • QRSS30 (ponthossz 30 másodperc), amely 1/100-adnyi
 • QRSS60 (ponthossz 60 másodperc), amely 1/200-adnyi kisugárzott teljesítménnyel nyújtja ugyanazt az eredményt.

Miért érdemes lassú tempóban adni?

 • A lassú tempó során sokkal kisebb a moduláció által felhasznált sávszélesség.
 • Így sokkal nagyobb a fajlagos teljesítmény (Watt/Hz)
 • Ezáltal a zajos csatornában biztosabb az átvitel.
 • Kis teljesítményű rádió és rosszabb antenna illetve rosszabb QTH mellett is van esély meglepő DX-ekre. Például ha van egy 5 W-os adód egy 3 dBi nyereségű normál huzaldipól antennával és QRSS30-ban adsz, akkor az így áthidalható távolságot normális tempóban egy 100 W-os adóval és egy 3 elemes BEAM-el lehetne elérni.

Hátrányai:

 • Lassan lehet közölni az információt. Például a perces villám QSO helyett másfél óra a QRSS30, de lehetőség nyílik egymás melletti frekvencián multi QSO-ra is, azaz több állomás válaszát fogadod egyidejüleg, és csoportosan válaszolsz.
 • Fül helyett célszerű grafikus kijelzőn megjeleníteni a morzejeleket, főleg multi QSO esetén.
 • Célszerű automatával adni, mert a lassú morzejeleket nehéz kézzel hibamentesen adni, illetve a pontosabb jeleket könnyebb levenni.

Természetesen ennek ellenére gyakorlottak füllel is vehetik illetve kézzel is adhatják elvileg a jeleket, de ez már tényleg nem célszerű. Mindenesetre egy nagyon keskeny digitális szűrőt mindenképp érdemes a hangcsatornába a hangszóró meghajtása elé beépíteni. Enélkül ugyanis tényleg csak a zajt lehetne hallani.


Külső hivatkozások

Bővebb információ: Extreme narrow bandwidth techniques - ON7YD leírása