QPSK

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA1DFO (vitalap | közreműködések) 2006. október 11., 22:22-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A cikk olvasása előtt érdemes elolvasni a PSK31 és a BPSK lapokat.

A QPSK mód lényege, hogy a jel 90 fokkal késleltetett, eddig semmire sem használt komponensét is a fentiekben leírtak szerint moduláljuk. Ezzel mégegyszer annyi információ átvitelére nyílna lehetőség. Azonban a PSK31 QPSK módjánál inkább hibajavításra használják a megnövekedett adatmennyiséget, ezáltal elméletileg még stabilabb, még hibátlanabb nagytávolságú összeköttetésre nyílik lehetőségünk. A gyakorlatban azonban a helyzet kissé rosszabb, mivel a QPSK esetén az egy vivőre eső 3 dB-lel kisebb kimenőteljesítmény miatt az ellenállomás 3 dB-lel rosszabb jel-zaj viszonnyal vesz, így a QPSK javító eljárással körülbelül ugyanazt az eredményt hozza, mintha BPSK módban használtuk volna ki a teljes adóteljesítményünket. Ezért jelenleg nincs túl nagy jelentősége a QPSK módnak.

Alább látható a QPSK mód spektrumképe. Megfigyelhető, hogy a szükséges sávszélesség nem nőtt meg, azonban a jel spektrumképe aszimmetrikus lett.

CqQpsk.gif