NYÁK-rajzolat elkészítése hőre lágyuló festék vasalásával

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA1DFO (vitalap | közreműködések) 2006. szeptember 20., 21:18-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Tisztítás)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

NYÁK előkészítése

  • Zsirtalanitsuk az előre méretrevágott lapkát. Ehhez először súrolószer, majd zsiroldó mosogatószer az olcsó megoldás.

Rajzolat nyomtatás, papír NYÁK-ra vasalása

  • Első lépésként nyomtassuk ki a rajzolatot fotópapirra vagy tojáspapirra (lényegesen olcsóbb, bár nehezebb beszerezni). Mivel drága a fotópapir, ezért célszerű csak a szükséges felületű darabot kivágni, A4es papirra rögziteni, és igy nyomtatni. Fontos, hogy tükrözve nyomtassuk. (Ezért én feliratot is teszek rá, igy egyértelműen tudom, hogyan van tükrözve...)
  • A zsirtalanitott rézfóliás lapkára helyezzük rá a kinyomtatott rajzot. Kétoldalas NYÁK esetén további trükközést igényel a pontos elhelyezés. Én ezt úgy szoktam megoldani, hogy miután az egyik oldal rajzolatát felvittem, három lyukat kifúrok, ugyanazon jukakat gombostűvel kilyukasztom a másik oldal papirján, majd a három gombostűvel becélozva a lyukakat egész pontos elhelyezést lehet elérni.
  • Majd vasalóval olvasszuk rá a tintát a nyáklemezre. A lézernyomtató (és a fénymásoló) tintája olyan, hogy hőre lágyul, és a zsirtalanitott rézfóliára jobban ragad, mint a fotópapirra, ezért lehet ezt megtenni. Érdemes megjegyezni, hogy az anyukák, feleségek, anyósok és egyéb női rokonok nem szeretik a vasaló + nyáklap vasalódeszkára kifejtett hatásait, ezért célszerű például leharcolt törölközőt alátenni.
Papír nyomtatása
NYÁK lemezre háhelyezés
Vasalás

Hűtés, papír eltávolítása

  • Először langyos, majd folyamatosan hűlő vizsugárral hűtsük a lapkát szobahőmérsékletűre. Az átázott, és lehűlt fotópapir átlátszó lesz, és látható, hogy hol tapadt le a festék, és hol a papir. Ha elrontottuk, innen még újrakezdhetjük a folyamatot.
  • Húzzuk le a papirt a laptáról. Ahogy a képen is látszik, kész a rajzolat.

Maratás

  • Vas-kloridos vagy hyperol tablettás módszerrel marassuk le a le nem takart rezet a lapkáról. Ami marad: a lapka hordozóanyaga, illetve a fekete tinta alatt a rézfólia. Maratáshoz lásd a NYÁK szócikk maratás fejezetét.

Tisztítás

  • Végül letisztitva (pl. körömlakklemosóval) kész a lapkánk, lehet fúrni.
Hűtés - folyóvízzel
Vasalás után
Kész nyáklap

Lásd még: NYÁK szócikket.