LOG

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA5CQZ (vitalap | közreműködések) 2006. június 8., 14:29-kor történt szerkesztése után volt.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A rádióamatőrök összeköttetéseikről forgalmi naplót (LOG) vezetnek.

A LOG szerepe kettős. Az egyik, hogy zavar- vagy más jellegű bejelentés esetén a hatóság visszamenőleg adatokat nyerhessen a rádióamatőr tevékenységéről. A másik, hogy a rádióamatőr vissza tudja keresni összeköttéseit és ezek alapján sor kerülhessen a a rádióamatőr összeköttetések igazolására, akár évek, évtizedek elteltével is.

A forgalmi napló formájára vonatkozóan nincs előírás, a LOG lehet papír-alapú vagy számítógépen vezetett (elektronikus).

A jelenleg hatályos magyarországi szabályozás - 6/2006. (V.17.) IHM rendelet a következőket írja elő:

17. §

 1. A rádióamatőr forgalmi naplót köteles vezetni, és azt az utolsó bejegyzéstől számított 5 évig megőrizni. A forgalmi naplóban összeköttetésenként legalább az alábbi adatokat kell naprakészen feltüntetni:
  • dátum;
  • forgalmazás megkezdésének ideje (egyeztetett világidő, UTC szerint);
  • ellenállomás hívójele;
  • frekvencia, adásmód;
  • összeköttetés minőségi jellemzői (R S T).
 2. Átjátszó állomás használata esetén a forgalmi naplóba elegendő az átjátszón való forgalmazás tényét, kezdetét és végét beírni.
 3. Mozgó amatőrállomás és különleges amatőrállomás forgalmáról - a versenyállomás alkalmi amatőrállomás esetének kivételével - nem kell forgalmi naplót vezetni.