„Körsugárzó antennák” változatai közötti eltérés

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(Átrendezés, további gondolatokkal kiegészítés)
 
(9 közbenső módosítás, amit 4 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
A vertikális antenna egyszerű felépítésű, kis helyigényű antenna. Előnye a lapos sugárzási szög, amely a nagytávolságú összeköttetések létrehozásához szükséges. Könnyen földelhető, így életvédelmi szempontból is jó konstrukció.
+
A vertikális antenna egyszerű felépítésű, kis helyigényű antenna. Előnye a lapos sugárzási szög, amely a nagy távolságú összeköttetések létrehozásához szükséges. Könnyen földelhető, így életvédelmi szempontból is jó konstrukció.
  
 
Hátránya, hogy vételi oldalon kissé nagyobb a zaja, valamint a vízszintes polarizációjú antennával dolgozó állomások jeleit gyengébben veszi. Ennek ellenére kiváló DX antenna. Könnyű felszerelhetősége miatt kitelepülésekre is kiváló.
 
Hátránya, hogy vételi oldalon kissé nagyobb a zaja, valamint a vízszintes polarizációjú antennával dolgozó állomások jeleit gyengébben veszi. Ennek ellenére kiváló DX antenna. Könnyű felszerelhetősége miatt kitelepülésekre is kiváló.
19. sor: 19. sor:
 
== Negyedhullámú körsugárzó antennák ==
 
== Negyedhullámú körsugárzó antennák ==
  
* '''GP antenna:''' Negyedhullámú függőleges antenna, amely ellensúlyként 4 db szintén negyedhullámú tagot kap, amit a betáplálástól 45 fokban lefelé hajlítva 4 irányban helyeznek el. Legegyszerűbben 70 cm-re egy talpas SO-239 csatlakozón készíthető el, aholis a koaxkábel meleg ere helyére forrasztunk egy <math>\lambda/4</math> hosszúságú huzalt, az SO csatlakozó 2-2 furatán pedig kettő <math>\lambda/2</math> hosszúságú drótot húzunk át, amit 45 fokban és kifelé lehajlítunk. Az SO-239 csatlakozó menetes részére pedig a koaxkábelt a végére szerelt PL csatlakozóval egyszerűen csatlakoztatjuk.
+
* '''GP antenna:''' Negyedhullámú függőleges antenna, amely ellensúlyként 4 db szintén negyedhullámú tagot kap, amit a betáplálástól 45 fokban lefelé hajlítva 4 irányban helyeznek el. Legegyszerűbben 70 cm-re egy talpas SO-239 csatlakozón készíthető el, ahol is a koaxkábel meleg ere helyére forrasztunk egy <math>\lambda/4</math> hosszúságú huzalt, az SO csatlakozó 2-2 furatán pedig kettő <math>\lambda/2</math> hosszúságú drótot húzunk át, amit 45 fokban és kifelé lehajlítunk. Az SO-239 csatlakozó menetes részére pedig a koaxkábelt a végére szerelt PL csatlakozóval egyszerűen csatlakoztatjuk.
  
 
<!-- Ábra kellene -->
 
<!-- Ábra kellene -->
25. sor: 25. sor:
 
== Félhullámú körsugárzó antennák ==
 
== Félhullámú körsugárzó antennák ==
  
* '''Félhullámú dipól:''' függőlegesen is lógatható, ami főként [[gyalográdió]] esetén lehet hasznos. A levezető koaxkábelt azonban nem célszerű közvetlenl mellette levezetni, hanem vízszintesen el kell huzatni.
+
* '''Félhullámú dipól:''' függőlegesen is lógatható, ami főként [[gyalográdió]] esetén lehet hasznos. A levezető koaxkábelt azonban nem célszerű közvetlenül mellette levezetni, hanem vízszintesen el kell húzatni.
  
* '''J pole antenna:''' Igen ötletes félhullámú antenna. Az impedancia transzformációt a talpán elhelyezett negyedhullámú U tag adja, amel a fenti félhullámú taggal együtt J alakú. TV szalagkábelből is kialakítható. Ekkor a szalagkábel alsó végét összeforrasztják és 1/4 hullámhossz magasságban az egyik felében csinálnak egy 2 mm körüli kimetszést.
+
* '''[[J Pole antenna]]:''' Igen ötletes félhullámú antenna. Az impedancia transzformációt a talpán elhelyezett negyedhullámú U tag adja, amely a fenti félhullámú taggal együtt J alakú. TV szalagkábelből is kialakítható. Ekkor a szalagkábel alsó végét összeforrasztják és 1/4 hullámhossz magasságban az egyik felében csinálnak egy 2 mm körüli kimetszést.
  
 
== Függőleges [[iránykarakterisztika]] lapítása - 5/8 hullámhossz méretű antennák ==
 
== Függőleges [[iránykarakterisztika]] lapítása - 5/8 hullámhossz méretű antennák ==
  
Az antenna hosszát növelve egészen 5/8 hullámhosszig bezárólag laposodik a fő kisugárzási szög, ezen hossz fölött viszont a lapos irány mellett megjelenik, majd a hosszt még tovább növelve egyre nagyobb lesz egy meredeken felfelé sugárzó nyaláb is. Az 5/8-ados [[antenna nyeresége]] 3 dBd.
+
Az antenna fizikai hosszát növelve egészen 5/8 hullámhosszig bezárólag laposodik a fő kisugárzási szög, ezen hossz fölött viszont a lapos irány mellett megjelenik, majd a hosszt még tovább növelve egyre nagyobb lesz egy meredeken felfelé sugárzó nyaláb is. Az 5/8-ados [[antenna nyeresége]] 3 dBd.
 +
Az 50 ohm-os talpponti impedancia elérése érdekében az antenna elektromos hossza 3/4 hullámhossz, melyet a talppontban elhelyezett hosszabbító tekerccsel lehet elérni.
  
== Függőleges iránykarakterisztika további lapítása - kollineárok ==
+
== Függőleges iránykarakterisztika további lapítása - kolineárok ==
  
Ha még laposabb vertikális iránykarakterisztikát szeretnénk, akkor több félhullámú (vagy 5/8-ados) dipólt építünk egymás fölé, azonban ügyelni célszerű arra, hogy azonos fázisban legyenek megtáplálva. Ezt késleltető vonalak beépítésével érjük el. A több félhullámú elem okozta hosznövekedés miatt a kollineárok inkább VHF, UHF tartományban kerülnek előtérbe.
+
Ha még laposabb vertikális iránykarakterisztikát szeretnénk, akkor több félhullámú (vagy 5/8-ados) dipólt építünk egymás fölé, azonban ügyelni célszerű arra, hogy azonos fázisban legyenek megtáplálva. Ezt késleltető vonalak beépítésével érjük el. A több félhullámú elem okozta hossznövekedés miatt a kolineárok inkább VHF, UHF tartományban kerülnek előtérbe.
  
Ismert kollineár antenna típusok:
+
Ismert kolineár antenna típusok:
  
 
* '''Ringo Ranger:'''
 
* '''Ringo Ranger:'''
 +
* [[koax kolineár]]
  
  
Kategória: [[Antennák]]
+
Kiegészítés: Kolineár szinte az összes körsugárzó antennából készíthető, ha az antenna tetejére elszigetelten ráépítünk félhullámú elemeket, amiket késleltető vonallal azonos fázisban dolgozó sugárzókká alakítunk.
 +
 
 +
 
 +
[[Kategória:Antennák]]

A lap jelenlegi, 2009. március 1., 19:03-kori változata

A vertikális antenna egyszerű felépítésű, kis helyigényű antenna. Előnye a lapos sugárzási szög, amely a nagy távolságú összeköttetések létrehozásához szükséges. Könnyen földelhető, így életvédelmi szempontból is jó konstrukció.

Hátránya, hogy vételi oldalon kissé nagyobb a zaja, valamint a vízszintes polarizációjú antennával dolgozó állomások jeleit gyengébben veszi. Ennek ellenére kiváló DX antenna. Könnyű felszerelhetősége miatt kitelepülésekre is kiváló.

Az antenna alapfelépítése

Az antenna lényegében egy függőlegesen álló minimum 1/4 hullámhosszú sugárzóból, valamint az alul lévő betáplálási pont alatt elhelyezkedő földből áll. Ez vízparton vagy nagyon jól vezető egyéb talaj esetén maga a föld lehet, egyéb esetben pedig az antenna talppontjából sugárirányban kifeszített szintén 1/4 hullámhosszúságú huzalokból állhat.

A vertikális antennák elhelyezésénél az a fő szempont, hogy az antenna "kilásson", azaz a kis emelkedési szögek irányában ne legyenek terepakadályok. Ez lapos tetőn könnyedén teljesíthető, más esetekben viszont sajnos fel kell emelni az antennát a megfelelő magasságba.

Többsávos antenna

Ezt az egyszerű alapesetet azután szinte a végtelenségig lehet bonyolítani. Lehetséges több sávos kialakítás is, ahol a sugárzóra megfelelő helyekre szerelt párhuzamos rezgőkörök minden használatos sávon a kívánt hosszt engedik működni.

Lehetséges az antenna alján egy reaktanciákból kialakított illesztőt használni (sávonként kapcsolva, ill. utánhangolva), amely gondoskodik arról, minden sávon rezonanciában legyen az antenna. Ez utóbbi esetben a sugárzó hossza nem lesz minden sávon 1/4 hullámhossz, ez módosítja a kisugárzás szögét, de ennek akár még előnyei is lehetnek. Lásd alább.

A soksávos antennák mindig kompromisszumos megoldást jelentenek (itt is) és működésük nem minden sávon egyforma hatásfokú. Ezért a gyárak hangzatos reklámjait és a publikált sugárzási nyereségeket illik higgadt szkepticizmussal olvasni . . .

Negyedhullámú körsugárzó antennák

  • GP antenna: Negyedhullámú függőleges antenna, amely ellensúlyként 4 db szintén negyedhullámú tagot kap, amit a betáplálástól 45 fokban lefelé hajlítva 4 irányban helyeznek el. Legegyszerűbben 70 cm-re egy talpas SO-239 csatlakozón készíthető el, ahol is a koaxkábel meleg ere helyére forrasztunk egy [math]\lambda/4[/math] hosszúságú huzalt, az SO csatlakozó 2-2 furatán pedig kettő [math]\lambda/2[/math] hosszúságú drótot húzunk át, amit 45 fokban és kifelé lehajlítunk. Az SO-239 csatlakozó menetes részére pedig a koaxkábelt a végére szerelt PL csatlakozóval egyszerűen csatlakoztatjuk.


Félhullámú körsugárzó antennák

  • Félhullámú dipól: függőlegesen is lógatható, ami főként gyalográdió esetén lehet hasznos. A levezető koaxkábelt azonban nem célszerű közvetlenül mellette levezetni, hanem vízszintesen el kell húzatni.
  • J Pole antenna: Igen ötletes félhullámú antenna. Az impedancia transzformációt a talpán elhelyezett negyedhullámú U tag adja, amely a fenti félhullámú taggal együtt J alakú. TV szalagkábelből is kialakítható. Ekkor a szalagkábel alsó végét összeforrasztják és 1/4 hullámhossz magasságban az egyik felében csinálnak egy 2 mm körüli kimetszést.

Függőleges iránykarakterisztika lapítása - 5/8 hullámhossz méretű antennák

Az antenna fizikai hosszát növelve egészen 5/8 hullámhosszig bezárólag laposodik a fő kisugárzási szög, ezen hossz fölött viszont a lapos irány mellett megjelenik, majd a hosszt még tovább növelve egyre nagyobb lesz egy meredeken felfelé sugárzó nyaláb is. Az 5/8-ados antenna nyeresége 3 dBd. Az 50 ohm-os talpponti impedancia elérése érdekében az antenna elektromos hossza 3/4 hullámhossz, melyet a talppontban elhelyezett hosszabbító tekerccsel lehet elérni.

Függőleges iránykarakterisztika további lapítása - kolineárok

Ha még laposabb vertikális iránykarakterisztikát szeretnénk, akkor több félhullámú (vagy 5/8-ados) dipólt építünk egymás fölé, azonban ügyelni célszerű arra, hogy azonos fázisban legyenek megtáplálva. Ezt késleltető vonalak beépítésével érjük el. A több félhullámú elem okozta hossznövekedés miatt a kolineárok inkább VHF, UHF tartományban kerülnek előtérbe.

Ismert kolineár antenna típusok:


Kiegészítés: Kolineár szinte az összes körsugárzó antennából készíthető, ha az antenna tetejére elszigetelten ráépítünk félhullámú elemeket, amiket késleltető vonallal azonos fázisban dolgozó sugárzókká alakítunk.