Hurokantennák

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Többsávos Deltaloop

Deltaloop változatok

Alábbiakban egy általam (HA7JKF) is megépített, kipróbált többsávos deltaloop antenna leírását teszem közzé.

Nagyon sokféle kialakítású egészhullámú hurokantenna létezik. Ebből én a rajzon szereplő A -val jelölt típust készítettem el. A hurokantennák közül legtöbbször négyzet alakúval találkozunk (QUAD) és általában 75 Ω a talpponti ellenállásuk. Egyenlő szárú háromszög kialakítású esetén is még közel 75 Ω-ra tehető a talpponti ellenállás. Így egy kis veszteséggel és némi TV zavarral számolva, közvetlenül koax kábellal is betáplálhatóak (nem ajánlott).

Az antenna megépítése

Az általam elkészített, fölső csúcsánál betáplált antenna teljes hossza 83.75 méter. Célszerű litze huzalból kialakítani. Minél vastagabb a huzal átmérője, annál szélesebb az antenna sávszélessége. A talpponti ellenállást sok tényező befolyásolja. Vegyük mindjárt a legtöbbször előforduló okot, a hely szűkét. Ha nem tudjuk megfelelő magasságban, egyenlő oldalú háromszög formában kialakítani, máris változik az impedancia.

Az A ábrát figyelembevéve, ha a két fölfelé tartó szál távolodik egymástól, vagyis alacsonyabb magasságban tudjuk elhelyezni, akkor növekszik az impedancia. Általában 1:2, 1:4, 1:6 -os áttételű ballun trafóval "illik" megtáplálni őket. Ez természetesen az adott telepítési helytől, kialakítási környezettől is függ.

Arra kell még ügyelni, hogy az alsó szára a földtől legalább 3m magasságban legyen. A háromszög sarkainál lehetőleg porcelán dió szigeteléssel kössük ki, elektromosan nem vezető huzallal. Párás, ködös, deres időben hajlamos kissé megnyulni, ezért javaslom az alsó szárat több ponton, müanyag csővekkel alátámasztani.

Tapasztalatok

Az antenna 3.5 MHz-től egészen 28 MHz-ig kihangolható tunerral. Még a WARC sávokon is egész jól működik de ott már nem az igazi. Ha az alsó szárat középen elvágod, (bonthatóra alakítod) félhullámú dipólként működik 160m -en. Ezt nem próbáltam ki.

Ez a típusú antenna kiválóan alkalmas DX munkákhoz. Nem kell vele forogni, szinte minden irányból ad/vesz. Persze mint minden antenna ami mindenre jó az a gyakorlatban semmire sem tökéletes. Vagyis nem versenytársa egy az adott sávra méretezett, iránytott antennának. Ennek ellenére javaslom a megépítését, mert az ismert, többsávos antennák közül messze a legjobb. Sajnos a hely igénye jelentős. Nálam 22 méter magasan van fölfüggesztve és még így is alig fér el a portán.

Sok sikert, helyet kivánok a megépítéshez és remek DX összeköttetéseket.


Quad antenna

-- ha valakinek a háromszög terület helyett négyszög alakúval is kísérletezett, bátran írja itt meg az élvezetes szócikkét --