„Hurokantennák” változatai közötti eltérés

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1. sor: 1. sor:
 
== Többsávos Deltaloop ==
 
== Többsávos Deltaloop ==
  
[[Kép:Delta-loop.gif|tumb]]
+
[[Kép:Delta-loop.gif|thumb|right]]
  
 
A gyakorlatban is megépített, kipróbált többsávos deltaloop antenna leírását teszem közzé.
 
A gyakorlatban is megépített, kipróbált többsávos deltaloop antenna leírását teszem közzé.
 +
Nagyon sokféle kialakítású QUAD tipusú antenna létezik. Ebből én a rajzon szereplő A -val jelölt tipust készítettem el.
 +
A QUAD antennák közös jellemzői, hogy általában négyzet alakúak és általában 75 OHM a talpponti ellenállásuk. Egyenlőszárú háromszög kialakítású esetén is még közel 75 OHM-ra tehető a talpponti ellenállás. Így egy kis veszteséggel és némi TV zavarral számolva, közvetlenül koax kábellal is betáplálhatóak. (nem ajánlom)
 +
Az általam elkészített, fölső csúcsánál betáplált antenna teljes hossza 83.75 méter. Célszerű antenna litze huzalból kialakítani. Minél vastagabb a huzal átmérője, annál szélesebb az antenna sávszélessége. A talpponti ellenállást sok tényező befolyásolja. Vegyük mindjárt a legtöbbször előforduló okot, a hely szűkét. Ha nem tudjuk megfelelő magasságban, egyenlőoldalú háromszög formában kialakítani, máris változik az impedancia. Az A ábrát figyelembevéve, ha a két fölfelétartó szál távolodik egymástól, vagyis alacsonyabb magasságban tudjuk elhelyezni, akkor növexik az impedancia. Általában 1:2, 1:4, 1:6 -os áttételű ballun trafóval "illik" megtáplálni őket. Ez természetesen az adott telepítési helytől, kialakítási környezettől is függ.
 +
Arra kell még ügyelni, hogy az alsó szára a földtől legalább 3m magasságban legyen. A háromszög sarkainál lehetőleg porcelán dió szigeteléssel kössük ki, elektromosan nem vezető huzallal. Párás, ködös, deres időben hajlamos kissé megnyulni, ezért javaslom az alsó szárat több ponton, müanyag csővekkel alátámasztani.
 +
Az antenna 3.5Mhz-től egészen 28Mhz-ig kihangolható tunerral. Még a WARC sávokon is egész jól műxik de ott már nem az igazi.
 +
Ha az alsó szárat középen elvágod, (bonthatóra alakítod) félhullámú dipólként működik 160m -en. Ezt nem próbáltam ki. Ez a tipusú antenna, kiválóan alkalmas DX munkákhoz. Nem kell vele forogni, szinte minden irányból ad/vesz. Persze mint minden antenna ami mindenre jó az a gyakorlatban semmire sem jó. Vagyis nem versenytársa egy frekikre méretezett, iránytott antennának. Ennek ellenére javaslom a megépítését, mert az ismert, többsávos antennák közül messze a legjobb. Sajnos a hely igénye jelentős. Nálam 22 méter magasan van fölfüggesztve és még így is alig fér el a portán.
 +
 +
Sok sikert, helyet kivánok a megépítéshez és remek DX összeköttetéseket.
 +
 +
Vy 73 de HA7JKF Feri

A lap 2006. július 7., 10:05-kori változata

Többsávos Deltaloop

Delta-loop.gif

A gyakorlatban is megépített, kipróbált többsávos deltaloop antenna leírását teszem közzé. Nagyon sokféle kialakítású QUAD tipusú antenna létezik. Ebből én a rajzon szereplő A -val jelölt tipust készítettem el. A QUAD antennák közös jellemzői, hogy általában négyzet alakúak és általában 75 OHM a talpponti ellenállásuk. Egyenlőszárú háromszög kialakítású esetén is még közel 75 OHM-ra tehető a talpponti ellenállás. Így egy kis veszteséggel és némi TV zavarral számolva, közvetlenül koax kábellal is betáplálhatóak. (nem ajánlom) Az általam elkészített, fölső csúcsánál betáplált antenna teljes hossza 83.75 méter. Célszerű antenna litze huzalból kialakítani. Minél vastagabb a huzal átmérője, annál szélesebb az antenna sávszélessége. A talpponti ellenállást sok tényező befolyásolja. Vegyük mindjárt a legtöbbször előforduló okot, a hely szűkét. Ha nem tudjuk megfelelő magasságban, egyenlőoldalú háromszög formában kialakítani, máris változik az impedancia. Az A ábrát figyelembevéve, ha a két fölfelétartó szál távolodik egymástól, vagyis alacsonyabb magasságban tudjuk elhelyezni, akkor növexik az impedancia. Általában 1:2, 1:4, 1:6 -os áttételű ballun trafóval "illik" megtáplálni őket. Ez természetesen az adott telepítési helytől, kialakítási környezettől is függ. Arra kell még ügyelni, hogy az alsó szára a földtől legalább 3m magasságban legyen. A háromszög sarkainál lehetőleg porcelán dió szigeteléssel kössük ki, elektromosan nem vezető huzallal. Párás, ködös, deres időben hajlamos kissé megnyulni, ezért javaslom az alsó szárat több ponton, müanyag csővekkel alátámasztani. Az antenna 3.5Mhz-től egészen 28Mhz-ig kihangolható tunerral. Még a WARC sávokon is egész jól műxik de ott már nem az igazi. Ha az alsó szárat középen elvágod, (bonthatóra alakítod) félhullámú dipólként működik 160m -en. Ezt nem próbáltam ki. Ez a tipusú antenna, kiválóan alkalmas DX munkákhoz. Nem kell vele forogni, szinte minden irányból ad/vesz. Persze mint minden antenna ami mindenre jó az a gyakorlatban semmire sem jó. Vagyis nem versenytársa egy frekikre méretezett, iránytott antennának. Ennek ellenére javaslom a megépítését, mert az ismert, többsávos antennák közül messze a legjobb. Sajnos a hely igénye jelentős. Nálam 22 méter magasan van fölfüggesztve és még így is alig fér el a portán.

Sok sikert, helyet kivánok a megépítéshez és remek DX összeköttetéseket.

Vy 73 de HA7JKF Feri