Hellschreiber

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA1DFO (vitalap | közreműködések) 2006. október 11., 22:47-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Feld-Hell)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Wehrmacht Feldhellschreiber gép 1944-ből.

Rudolf Hell német mérnök, a fax atyja, az 1920-as években találta ki azt a módszert, hogy a szövegeket és képeket pontokká és vonalakká alakítsa, ezzel lehetővé téve elektronikus továbbításukat. 1929-ben alkotta meg a Hellschreiber nevű gépet, a fax egyik elődjét, amely a szövegek gyors továbbításának módját teremtette meg.


Hell altípusok

Feld-Hell

A második világháború előtti évben az újságok szövegének telefonvonalon keresztül történő továbbítására használták. Ez még mechanikus megoldást jelentett, amely segítségével egy írógép vagy beszúrta a lapra a pixelt, vagy nem. Ezt a kétállapotú tradícionális megoldást ma „Feld-Hell”-ként említik, és nagy rajongótábornak örvend. Az igazán megszállottak ráadásul ugyanígy, mechanikus berendezésként valósítják meg napjainkban.

Helldot1.gif

A működése a távírónál megszokott van jel/nincs jel elven működik, az adási sorrendje: A1, A2, A3 ... A7, B1, B2, ...

Ferdeiras.jpg

A nem teljesen szinkronban működő adó és vevő ferde (valamelyik irányba kúszó) sorokat eredményezett. Annak érdekében, hogy ennek ellenére is könnyen olvasható maradjon az üzenet, ezért duplán, egymás alatt 2 sorban írták a vételi oldalon, így az egyik sok betűi mindig olvashatóak maradtak.

Hell-mechanika.gif

PSK-Hell

DUPLO-Hell

FM-Hell

FSK-Hell

Slow Feld Hell

Concurrent Multi Tone Hell

Sequential Multi Tone Hell

Frekvenciák

Egyéb tanácsok