Hívójelkönyv

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gg630504 (vitalap | közreműködések) 2012. december 23., 01:44-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Honlapok: URL frissítés)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A hívójelkönyv ( call book ) célja, hogy ne kelljen levélcímet cserélni az összeköttetéskor. Egyszerűen a QRAR kód adása jelzi: "címem helyes a hívójelkönyvben". A QSL-lap közvetlen küldéséhez szükséges levélcímet elegendő később a hívójel alapján kikeresni a hívójelkönyvből.

Jelenleg Magyarországon a hatóság honlapján érhető el az érvényes hívójelek ( rádióengedélyek ) listája ( kiadása a hatóság kötelessége ). A rádióengedély kérő lapon az amatőr szabadon választhat: akarja-e, hogy teljes neve és címe szerepeljen a hívójelkönyvben.

Mindemellett működnek ( internetes, nemzetközi ) hívójelkönyv adatbázisok, ahová szabadon be lehet jelentkezni és a levélcímen kívül a QSL manager vagy akár e-mail címet is meg lehet adni.

Hívójelkönyvet kezelő programok. {...}

Történet

A papír alapú hívójelkönyv az 1990-es évekig tartotta magát. A '90-es években rádióamatőr BBS-ekben is elérhetővé vált, találkozókon mágneslemezen terjedt. A mágneslemezt gyorsan kiszorította a CD. Manapság fő elérési lehetőség az internet.

Honlapok