GDO

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA5OB (vitalap | közreműködések) 2006. november 22., 01:28-kor történt szerkesztése után volt. (→‎A GDO működési elve és felhasználása)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

-- alapcélja --

A GDO működési elve és felhasználása

A GDO a rácsáram mélypont oszcillátor angol nevének rövidítése. Az elnevezés onnan ered, hogy amikor egy elektroncsöves oszcillátor -többnyire hárompont kapcsolású- berezeg, a jel amplitúdója addig nő, amíg meg nem indul a rácsáram. A rácsáram növekedése során a GDO rezgőköre egyre jobban terhelődik, végül beáll egy stabil amplitúdó. Amikor a GDO rezgőkörét csatolásba hozzuk valamilyen másik rezgőkörrel, a csatolás révén bevitt terhelés csökkentené a rezgések amplitúdóját, emiatt a rácsáram, és így a cső által bevitt csillapítás csökken. Ezért az amplitúdó bizonyos határok között stabil marad. A GDO tehát egy olyan oszcillátor, mely hangolható, stabilizált kimenőfeszültséget állít elő, és működése cserélhető tekercsekkel kiterjeszthető akár az URH tartományra is.

Tekercskészlet GDO-hoz (N1AL Gate-Dip-Oszcillátora)

Ha az oszcillátort kiegészítik egy műszerrel, mely a rácsáram változását indikálja, akkor a műszer skáláján észrevehető, amikor egy a GDO tekercsével csatolásba hozott külső rezgőkőr energiát von el az oszcillátorból. A külső rezgőkőr akkor von el energiát a vele csatolásban lévő tekercstől, ha a GDO frekvenciát úgy változtatjuk, hogy megegyezzék a külső rezgőkőr rezonancia frekvenciájával. Így a műszer külső rezgőkörök rezonanciafrekvenciájának megállapítására, illetve azok kívánt frekvenciára hangolására alkalmas. A rácsáram változásának indikálására érzékeny műszer szükséges, ezért a GDO gyakran tartalmaz egyenáramú erősítőt is, az érzékenység megnövelése céljából.

Mivel az elektroncsöves GDO-k tápellátása nehézkes, sok kapcsolás ismeretes melyekben félvezetők szolgálnak az oszcillátorban aktiv elemként. Ezekben is megoldható az amplitúdóstabilizálás, valamint a stabilizáló áramkör működésének követése műszerrel. Így az energiaelvonás jelensége megfigyelhető. Gyakran találkozhatunk egyszerűbb kapcsolásokkal is. Ezekben az oszcillátor jelét egyenirányítják, és az indikáló műszerre vezetik. A rezonanciára az amplitúdó csökkenéséből, vagy túl erős csatoláskor a rezgés leszakadásából lehet következtetni. Ezeket a készülékeket is sokan GDO-nak nevezik, annak ellenére, hogy a félvezetőkben nincs rács, és így rácsáram mélypont sem. Ezek inkább rezonancia indikátornak nevezhetők.

A GDO a rádióamatőr konstruktőr egyik legfontosabb műszere. Segítségével rezgőkörök oszcillátorok vizsgálatán túl akár ismeretlen hosszúságú koax kábel elektromos hosszúságát is meg lehet mérni az egyik végről.


Felhasználása LC kör rezonanciára hangolásához

Felhasználása LC körben jelen levő jelszint kimutatásához

GDO kapcsolások

GDO kapcsolás a rövidhullámú sávra

GDO kapcsolás az ultrarövidhullámú sávra