„Forgalmazás” változatai közötti eltérés

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a (kategória)
 
(20 közbenső módosítás, amit 7 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
[[Táviró]]
+
A '''forgalmazás''' szabályszerű összeköttetés létesítése, kettő vagy több amatőrállomás vagy rádióállomás közötti információcsere céljából.
  
[[Fónia]]
+
* Önállóan az a személy forgalmazhat, aki rendelkezik [[rádióamatőr engedély|rádióamatőr engedéllyel]].
 +
* [[rádióamatőr engedély|Rádióamatőr engedéllyel]] nem, de [[rádióamatőr vizsgabizonyítvány|rádióamatőr vizsgabizonyítvánnyal]] rendelkező személy közösségi amatőrállomáson  felügyelet mellett forgalmazhat.
 +
* [[rádióamatőr vizsgabizonyítvány|Rádióamatőr vizsgabizonyítvánnyal]]  nem rendelkező, vizsgára készülő személy - oktató közvetlen irányítása mellett - tanulási céllal forgalmazhat.
  
[[Digitális]]
+
----
  
[[Egyéb]]
+
A rádióamatőr csak a saját egyéni, közösségi vagy különleges amatőr engedélye szerinti [[hívójel]]et használhatja.
  
 +
A rádióamatőr minden összeköttetés kezdetekor és befejezésekor, a forgalmazás során legalább három adásvételi periódus után, illetve a kísérletek során legalább 10 percenként, továbbá másik rádióamatőr vagy a hatóság kérésére köteles a [[hívójel]]ét közölni. Az összeköttetésekről
 +
[[LOG|forgalmi naplót]]  kell vezetni.
 +
 +
Rádióamatőrök csak egymás között forgalmazhatnak.
 +
Kivételt jelent a szükség- és vészhelyzet, amikor a rádióamatőr a segítségnyújtással kapcsolatos információkat köteles harmadik fél számára továbbítani.
 +
 +
A rádióamatőrök egymás közötti beszélgetését közérthető nyelven kell lefolytatni.
 +
Közérthető nyelvnek számít minden élő nyelv, a rádióamatőrök által használt [[Q-kódok|kódok]] és [[forgalmazási rövidítések]], valamint a nemzetközileg elfogadott [[rádiótávközlési rövidítések]].
 +
 +
A forgalmazás során a [[rádióamatőr]]ök a rádióamatőr tevékenységükkel kapcsolatos témákat, kísérleteket és a továbbképzésüket szolgáló tárgyköröket beszélhetik meg.
 +
 +
A forgalmazás során '''tilos''':
 +
* ipari, gazdasági, kereskedelmi jellegű adat és tájékoztatás közlése;
 +
* a nem [[Rádióamatőr szolgálatok|amatőrszolgálat]] célját szolgáló elektronikus hírközlő hálózat igénybevételének helyettesítése;
 +
* műsor sugárzása;
 +
* hamis vagy megtévesztő jel adása;
 +
* információrejtő módszer alkalmazása;
 +
* azonosítás nélküli jel adása;
 +
* moduláció nélküli vivőfrekvencia 2 percen túli sugárzása, kivéve a rádióamatőr jeladó állomás esetét.
 +
 +
Az [[átjátszó]] állomáson történő forgalmazás során nem adható hosszabb közlemény, rövid időközönként a forgalmazást meg kell szakítani, hogy mások is feljussanak az átjátszóra.
 +
Az átjátszó állomás forgalmában a mozgó állomásoknak elsőbbsége van.
  
[[Műholdkommunikáció]]
 
 
----
 
----
  
[[Rádióamatőr sávok]]
+
A hatóság a sugárzott jelek vételével és rögzítésével az amatőrállomást azonosíthatja, és forgalmi jellemzőit ellenőrizheti.
 +
 
 +
 
 +
További olvasnivaló: [[összeköttetés létesítése]].
 +
 
 +
[[Kategória:Rádióamatőr alapismeretek]]

A lap jelenlegi, 2006. október 9., 12:36-kori változata

A forgalmazás szabályszerű összeköttetés létesítése, kettő vagy több amatőrállomás vagy rádióállomás közötti információcsere céljából.


A rádióamatőr csak a saját egyéni, közösségi vagy különleges amatőr engedélye szerinti hívójelet használhatja.

A rádióamatőr minden összeköttetés kezdetekor és befejezésekor, a forgalmazás során legalább három adásvételi periódus után, illetve a kísérletek során legalább 10 percenként, továbbá másik rádióamatőr vagy a hatóság kérésére köteles a hívójelét közölni. Az összeköttetésekről forgalmi naplót kell vezetni.

Rádióamatőrök csak egymás között forgalmazhatnak. Kivételt jelent a szükség- és vészhelyzet, amikor a rádióamatőr a segítségnyújtással kapcsolatos információkat köteles harmadik fél számára továbbítani.

A rádióamatőrök egymás közötti beszélgetését közérthető nyelven kell lefolytatni. Közérthető nyelvnek számít minden élő nyelv, a rádióamatőrök által használt kódok és forgalmazási rövidítések, valamint a nemzetközileg elfogadott rádiótávközlési rövidítések.

A forgalmazás során a rádióamatőrök a rádióamatőr tevékenységükkel kapcsolatos témákat, kísérleteket és a továbbképzésüket szolgáló tárgyköröket beszélhetik meg.

A forgalmazás során tilos:

  • ipari, gazdasági, kereskedelmi jellegű adat és tájékoztatás közlése;
  • a nem amatőrszolgálat célját szolgáló elektronikus hírközlő hálózat igénybevételének helyettesítése;
  • műsor sugárzása;
  • hamis vagy megtévesztő jel adása;
  • információrejtő módszer alkalmazása;
  • azonosítás nélküli jel adása;
  • moduláció nélküli vivőfrekvencia 2 percen túli sugárzása, kivéve a rádióamatőr jeladó állomás esetét.

Az átjátszó állomáson történő forgalmazás során nem adható hosszabb közlemény, rövid időközönként a forgalmazást meg kell szakítani, hogy mások is feljussanak az átjátszóra. Az átjátszó állomás forgalmában a mozgó állomásoknak elsőbbsége van.


A hatóság a sugárzott jelek vételével és rögzítésével az amatőrállomást azonosíthatja, és forgalmi jellemzőit ellenőrizheti.


További olvasnivaló: összeköttetés létesítése.