„FSK” változatai közötti eltérés

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
a (kategória)
1. sor: 1. sor:
Az AFSK egy 1200 Hz-es és egy 2200 Hz-es vivőfrekvenciát billentyűztek adó oldalon 1200 bps-sel attól függően, hogy a bit értéke 1 vagy 0 volt.
+
Az AFSK moduláció esetén két frekvenciát használva fejezzük ki a H és L szintet. Mindezt a hangfrekvenciás jelben tesszük, amit ezután [[FM]]-ben illetve 300 [[baud]]-os rövidhullámú verzió esetén [[SSB]] üzemmódban sugározzuk ki. Alább láthatóak a szimbólumsebességek és a frekvenciák.
A demodulálás egy fáziszárt hurokkal ([[PLL]]) történt, amely kisebb frekvenciát érzékelve csökkentette a kimeneti feszültségét, nagyobb frekvenciát érzékelve meg növelte.
 
Elterjedten használt moduláció a Packet rádiós átvitelnél és kizárólagos az [[APRS]]-nél.
 
  
Megjegyzés: Létezik egy dupla ekkora frekvenciát használó 2400 bps átvitelű válfaja is, azonban az kevésbé terjedt el.
+
* 300 [[baud]] esetén 300 Hz és 550 Hz - rövidhullámon QSO-zásra, SSB módban
 +
* 1200 [[baud]] esetén 1200 Hz és 2200 Hz - elterjedt [[csomagrádió]]ra és kizárólagos [[APRS]]-re.
 +
* 2400 [[baud]] esetén 2400 Hz és 4400 Hz - nem terjedt el, mert nem minden rádió viszi át a 4400 Hz-et.
  
Továbbá [[rövidhullám|rövidhullámon]] létezik egy 300/550 Hz-es 300 bps sebességű változata is, amit [[QSO]]-zásra használnak.
+
Tehát a két frekvencia a H és L logikai szintet jelöli, amely demodulálása általában fáziszárt hurokkal ([[PLL]]) történt, amely kisebb frekvenciát érzékelve csökkenti a kimeneti feszültségét, nagyobb frekvenciát érzékelve meg növeli. A pillanatnyi feszültséget komparátorra vezetve meg is kapjuk a H illetve L szintet. Azonban ez gyakorlatban nem a bit 1 illetve 0 értékét jelenti. A gyakorlatban a H/L jel a bit NRZI kódoltja. Ennek az az egyszerű oka, hogy így rövidhullámon teljesen mindegy, hogy [[USB]] vagy [[LSB]] módban vesszük a jelet, a bitek értéke egyik esetben sem lesz invertálva.
  
Előnyei: Nagyon robusztus mód, szinte elronthatatlan, valamint [[FM]] rádióval is lehet használni.
+
Az AFSK elterjedt moduláció a [[csomagrádió]] üzemmódnál és kizárólagos az [[APRS]]-nél.
 +
 
 +
A moduláció előnyei: nagyon robusztus mód, szinte elronthatatlan, továbbá [[FM]] üzemmódban dolgozó rádióval is lehet használni.
 +
 
 +
 
 +
[[Kategória:Digitális modulációk]]

A lap 2006. október 13., 00:27-kori változata

Az AFSK moduláció esetén két frekvenciát használva fejezzük ki a H és L szintet. Mindezt a hangfrekvenciás jelben tesszük, amit ezután FM-ben illetve 300 baud-os rövidhullámú verzió esetén SSB üzemmódban sugározzuk ki. Alább láthatóak a szimbólumsebességek és a frekvenciák.

  • 300 baud esetén 300 Hz és 550 Hz - rövidhullámon QSO-zásra, SSB módban
  • 1200 baud esetén 1200 Hz és 2200 Hz - elterjedt csomagrádióra és kizárólagos APRS-re.
  • 2400 baud esetén 2400 Hz és 4400 Hz - nem terjedt el, mert nem minden rádió viszi át a 4400 Hz-et.

Tehát a két frekvencia a H és L logikai szintet jelöli, amely demodulálása általában fáziszárt hurokkal (PLL) történt, amely kisebb frekvenciát érzékelve csökkenti a kimeneti feszültségét, nagyobb frekvenciát érzékelve meg növeli. A pillanatnyi feszültséget komparátorra vezetve meg is kapjuk a H illetve L szintet. Azonban ez gyakorlatban nem a bit 1 illetve 0 értékét jelenti. A gyakorlatban a H/L jel a bit NRZI kódoltja. Ennek az az egyszerű oka, hogy így rövidhullámon teljesen mindegy, hogy USB vagy LSB módban vesszük a jelet, a bitek értéke egyik esetben sem lesz invertálva.

Az AFSK elterjedt moduláció a csomagrádió üzemmódnál és kizárólagos az APRS-nél.

A moduláció előnyei: nagyon robusztus mód, szinte elronthatatlan, továbbá FM üzemmódban dolgozó rádióval is lehet használni.