FM

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA5CQZ (vitalap | közreműködések) 2006. október 11., 10:24-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A frekvenciamoduláció (FM) során a hasznos jel a vivőfrekvencia frekvenciáját változtatja. Ezt a modulációs eljárást eterjedten alkalmazzák a műsorszóró állomások az URH tartományban. Rádióamatőr célokra is elterjedten használják a 29 MHz feletti sávokban.


Az FM előnye, hogy elegendően nagy jelszint esetén sokkal jobb hangminőségű és zavarmentesebb vételt tesz lehetővé, mint az AM vagy SSB. Hátránya, hogy a jelszint csökkenésével rohamosan romlik a jel/zaj viszony, ezért általában nagy távolságú összeköttetésekre nem alkalmas.

Gnuplot Plot


A jel időbeli alakja

Amennyiben egy FM jelet oszcilloszkóp segítségével megtekintünk, akkor az alábbi ábrához hasonlót láthatunk:

Gnuplot Plot

Mint az ábrából látható, a vivőfrekvencia (piros vonal) pillanatnyi frekvenciáját a moduláló (hangfrekvenciás) jel pillanatnyi amplitudója (zöld vonal) változtatja. Képlettel kifejezve: [math] U(t) = A \sin (\Omega t + (\Delta \Omega / \omega) \sin(\omega t)). [/math] A vivőfrekvencia [math]\Omega[/math], a moduláló frekvenciája pedig [math]\omega[/math]. A [math]\Delta \Omega [/math] a moduláció frekvencialökete.

A jel frekvenciatartománybeli alakja

Lásd még: Szélessávú FM (WBFM) szócikket