Félduplex

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HG2ECZ (vitalap | közreműködések) 2006. október 9., 15:38-kor történt szerkesztése után volt. (kategória)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Félduplex kapcsolat

Half duplex, félduplex ( one-way at a time communication, two-way alternate communication, váltakozó irányú összeköttetés ). Fizikai vagy logikai összeköttetés, adatátviteli út két végpont között, amelyen keresztül mindkét irányba továbbíthatnak adatokat, de egyszerre csak az egyik irányba. A félduplex összeköttetés fontos paramétere az irányváltási idő, vagyis a küldő és fogadó szerepcseréjéhez szükséges idő.

Félduplex kapcsolat.gif (Egyfrekvenciás.)

Kétfrekvenciás szimplex üzemmód.gif (Kétfrekvenciás.)

Megjegyzem, az adatátvitelhez egy vagy több vivőfrekvenciát is használhatnak az állomások, a kapcsolatban ez lényegtelen.

Félduplex kapcsolat - és szimplex vivőfrekvencia használata - ez jellemző a rádióamatőrök összeköttetéseire. Az egyik periódusban én hallgatok és te adsz, a másikban fordítva. Lehet a rádióm adás-vétel átkapcsolása olyan gyors, hogy a távírókódok szünet elemeinél vételre kapcsol a készülékem ( BK üzem ). Nagyon keresett ( DX ) állomások gyakran az adási frekvenciájuktól kissé eltérő frekvencián ( QSX ..., UP ... ) várják a hívásokat. Ez a split üzemmód kétszeres, duplex frekvenciahasználatot jelent. Néha nem műszaki, hanem jogi akadálya van a szimplex frekvenciahasználatnak: mivel 2006-03-28-ig Magyarországon ( Európában egyedüliként ) nem volt engedélyezett a 6 méteres amatőrsáv, ezért kénytelenek voltak a magyarországról rádiózók a keresztsávos összeköttetésre: 6 méteren vettek és valamelyik ( számunkra ) engedélyezett sávban adtak - a partner fordítva. Ez bizony keresztsávos összeköttetés.

Félduplex üzemmód

Egy másik nézőpontból nem foglakoznak a csak egyirányú szimplex összeköttetésekkel. Nincs látókörben például a műsorszóró adó és vevő, jeladó és megfigyelő, távirányító és modell közötti összeköttetés. Minden - jellemzett - összeköttetés rádiós és kétirányú: félduplex vagy duplex; következésképp a rádiónak van vevő- és adórésze.

A jellemzés alapja nem is az összeköttetés, hanem a rádió működése, üzemmódja. Pontosabban az, hogy a vevő- és az adórész tud-e egyidőben zavartalnul működni. Az egyszerre venni és adni is tudó rádió bonyolultabb, mint amelyik erre nem képes.

Félduplex üzemmód: egy kétfrekvenciás szimplex rádió és egy duplex rádió közötti üzem ( összeköttetés ).

Megjegyzem: kétfrekvenciás üzem valamint mobil relé, átjátszó használat jellemzi.

Lásd szimplex, félduplex, duplex, mobil relé, átjátszó.