EchoLink - számítógépről használva

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HG2ECZ (vitalap | közreműködések) 2006. szeptember 10., 11:02-kor történt szerkesztése után volt. (Echolink moved to EchoLink)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

EchoLink

Az ECHOLINK "Voice over TCP/IP" alapú, azaz az internetes telefónia technológiát alkalmazó, rádiófrekvenciás kapcsolt állomásokkal (szimplex üzemmódú és átjátszó berendezésekkel) is kombinált globális rádióamatőr csevegő program. Feladata kétoldalú, fél-duplex fónia összeköttetések biztosítása közvetlen internet kliensek közötti, továbbá rádiófrekvencia-internet-internet kliens, valamint rádiófrekvencia-internet-rádiófrekvencia (és vissza) útvonalon.

A program filozófiája a rövidhullámú sajátosságok virtuális leképzése, természetesen kizárva a terjedésből eredő bizonytalanságokat. A hangátvitel minősége kiemelkedőnek és stabilnak mondható, azonban a rendelkezésre álló sávszélesség és a világhaló pillanatnyi leterheltségének függvénye. A tapasztalatok szerint egy 33kb/s sebességű analóg telefonmodem már kielégítő adatátvitel érhető el abban az esetben, ha más internetes forgalmat nem bonyolít a kliens számítógép.

A szélessávú internettel rendelkező felhasználók konferencia üzemmódban is használhatják a programot. A konferenciában részt vehetnek rádióállomások és kliens felhasználók egyaránt. A konferencia üzemmód megfelel a kör-QSO szabályainak.

A rendszer zárt, csak regisztrált, hívójeles rádióamatőr veheti igénybe - a szolgálat számára előirt protokollok és szokások betartásával.

Az EchoLink rendszerben miden regisztrált felhasználó un. egyedi node-számot kap. A rendszer felhasználói szinten a következő elemeket tartalmazza:

  • Egyéni hívójeles felhasználó, internetes kliens programmal (jele: hívójel).
  • Szimplex rádiófrekvenciát üzemeltető egyéni hívójeles felhasználó (Rádiólink, jele: hívójel-L).
  • Átjátszót üzemeltető hívójeles felhasználó (Repeater, jele: hívójel-R).
  • Konferencia-szerver (Conference, jele: fantázia- vagy funkciónév-C, -CONF) A konferencia szerver állandó üzemű és képes 50-200 felhasználót is azonos időben kiszolgálni, míg az egyéni konferenciák általában max. 7-8 felhasználót kezelnek, s csak addig, amíg a konferencia számítógép online státuszú.

Rádiófrekvenciáról rádiólink vagy átjátszó közbeiktatásával bármely más, online felhasználóhoz, konferenciához, továbbá konferencia-szerverhez lehet csatlakozni. Módszere: a node-szám (hívójel, vagy a konferncia-szerver nevének) elküldése DTMF kóddal.

Az Echolink programra épített globális rádióamatőr rendszer funkciója a közvetlen és hosszútávon stabil kommunikáció biztosítása kapcsolatépítés, műszaki témák megbeszélése, vészhelyzeti háttér-kommunikáció biztosítása, rádióamatőr képzés, nyelvtanulás, oktatás, a Nemzetközi Űrállomásról folytatott iskolai szakoktatás, stb. céljából.

A rendszert számos olyan fiatal és idős, hívójeles rádióamatőr is használja, akinek nincs lehetősége rádióberendezés üzemeltetésére anyagi, műszaki, törvényességi okok (antennatörvények), tulajadonosi tiltások és egészségi okok miatt.

Az EchoLink program kifejlesztője K1RFD.