„EchoLink - számítógépről használva” változatai közötti eltérés

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
 
(27 közbenső módosítás, amit 3 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
 
== A szoftver célja ==
 
== A szoftver célja ==
  
Az ECHOLINK „[[Voice over IP]]” kategóriába sorolható, azaz az internetes telefónia technológiát alkalmazó szoftver. Azonban ebben a globális rendszerben rádiófrekvenciás kapcsolt állomások (szimplex üzemmódú és átjátszó berendezések) is találhatók. Feladata kétoldalú, [[félduplex]] [[fónia]] [[összeköttetések]] biztosítása közvetlen [[internet]] kliensek közötti, továbbá rádiófrekvencia-internet-internet kliens, valamint rádiófrekvencia-internet-rádiófrekvencia (és vissza) útvonalon.  
+
Az [[EchoLink]] „[[Voice over IP]]” kategóriába sorolható, azaz az internetes telefónia technológiát alkalmazó szoftver.  
 +
Azonban ebben a globális rendszerben rádiófrekvenciás kapcsolt állomások (szimplex üzemmódú és átjátszó berendezések) is találhatók.  
 +
Feladata kétoldalú, [[félduplex]] [[fónia]] [[összeköttetések]] biztosítása közvetlen [[internet]] kliensek közötti, továbbá rádiófrekvencia-internet-internet kliens, valamint rádiófrekvencia-internet-rádiófrekvencia (és vissza) útvonalon.  
  
A program filozófiája a [[rövidhullám]]ú sajátosságok virtuális leképzése, természetesen kizárva a terjedésből eredő bizonytalanságokat. A hangátvitel minősége kiemelkedőnek és stabilnak mondható, azonban a rendelkezésre álló sávszélesség és a világhaló pillanatnyi leterheltségének függvénye. A tapasztalatok szerint egy 33kb/s sebességű analóg telefonmodem már kielégítő adatátvitel érhető el abban az esetben, ha más internetes forgalmat nem bonyolít a kliens számítógép.
+
A program filozófiája a [[rövidhullám]]ú sajátosságok virtuális leképzése, természetesen kizárva a terjedésből eredő bizonytalanságokat.  
 +
A hangátvitel minősége kiemelkedőnek és stabilnak mondható, azonban a rendelkezésre álló sávszélesség és a világhaló pillanatnyi leterheltségének függvénye.  
 +
A tapasztalatok szerint egy 33 kbit/s sebességű analóg telefonmodem már kielégítő adatátvitel érhető el abban az esetben, ha más internetes forgalmat nem bonyolít a kliens számítógép.
  
== Az EchoLink-rendszer lehetőségei ==
+
== Az [[EchoLink]]-rendszer lehetőségei ==
  
A szélessávú internettel rendelkező felhasználók konferencia üzemmódban is használhatják a programot. A konferenciában részt vehetnek rádióállomások és kliens felhasználók egyaránt. A konferencia üzemmód megfelel a [[kör-QSO]] szabályainak.
+
A szélessávú internettel rendelkező felhasználók konferencia üzemmódban is használhatják a programot.  
 +
A konferenciában részt vehetnek rádióállomások és kliens felhasználók egyaránt.  
 +
A konferencia üzemmód megfelel a [[kör-QSO]] szabályainak.
  
'''A rendszer zárt, csak regisztrált, [[hívójeles rádióamatőr]] veheti igénybe - a szolgálat számára előirt protokollok és szokások betartásával.'''
+
'''A rendszer zárt, csak regisztrált, érvényes [[CEPT T/R 61-01 ajánlás|CEPT]] fokozatú [[rádióamatőr engedély|engedéllyel]] rendelkező [[rádióamatőr]] veheti igénybe - a szolgálat számára előírt protokollok és szokások betartásával.'''
  
Az EchoLink rendszerben miden regisztrált felhasználó un. egyedi node-számot kap. A rendszer felhasználói szinten a következő elemeket tartalmazza:
+
Az [[EchoLink]] rendszerben minden regisztrált használó egyedi '''node-számot''' kap.  
 +
A rendszer felhasználói szinten a következő elemeket tartalmazza:
  
* Egyéni hívójeles felhasználó, internetes kliens programmal (jele: hívójel).
+
* Egyéni állomást üzemeltető használó, internetes kliens programmal (jele: [[hívójel]]).
* [[Szimplex]] rádiófrekvenciát üzemeltető egyéni hívójeles felhasználó (Rádiólink, jele: hívójel-L).
+
* [[Szimplex]] rádiófrekvencián állomást üzemeltető egyéni használó (Rádiólink, jele: [[hívójel]]-L).
* [[Átjátszó]]t üzemeltető hívójeles felhasználó (Repeater, jele: hívójel-R).
+
* [[Átjátszó]] állomást üzemeltető használó (Repeater, jele: [[hívójel]]-R).
* Konferencia-szerver (Conference, jele: fantázia- vagy funkciónév-C, -CONF) A konferencia szerver állandó üzemű és képes 50-200 felhasználót is azonos időben kiszolgálni, míg az egyéni konferenciák általában max. 7-8 felhasználót kezelnek, s csak addig, amíg a konferencia számítógép online státuszú.  
+
* Konferencia-szerver (Conference, jele: fantázia- vagy funkciónév-C, -CONF). A konferencia szerver állandó üzemű és képes 50-200 használót is azonos időben kiszolgálni, míg az egyéni konferenciák általában max. 7-10 felhasználót kezelnek, s csak addig, amíg a konferencia számítógép online státuszú.  
  
Rádiófrekvenciáról rádiólink vagy [[átjátszó]] közbeiktatásával bármely más, online felhasználóhoz, konferenciához, továbbá konferencia-szerverhez lehet csatlakozni. Módszere: a node-szám (hívójel, vagy a konferncia-szerver nevének) elküldése [[DTMF]] kóddal.
+
Rádiófrekvenciáról rádiólink vagy [[átjátszó]] közbeiktatásával bármely más, online felhasználóhoz, konferenciához, továbbá konferencia-szerverhez lehet csatlakozni. Módszere: a node-szám ([[hívójel]], vagy a konferncia-szerver nevének) elküldése [[DTMF]] kóddal.
  
Az Echolink programra épített globális rádióamatőr rendszer funkciója a közvetlen és hosszútávon stabil kommunikáció biztosítása kapcsolatépítés, műszaki témák megbeszélése, vészhelyzeti háttér-kommunikáció biztosítása, rádióamatőr képzés, nyelvtanulás, oktatás, a Nemzetközi Űrállomásról  folytatott iskolai szakoktatás, stb. céljából.
+
Az [[Echolink]] programra épített globális rádióamatőr rendszer funkciója a közvetlen és hosszútávon stabil kommunikáció biztosítása kapcsolatépítés, műszaki témák megbeszélése, vészhelyzeti háttér-kommunikáció biztosítása, rádióamatőr képzés, nyelvtanulás, oktatás, a Nemzetközi Űrállomásról  folytatott iskolai szakoktatás, stb. céljából.
  
A rendszert számos olyan fiatal és idős, [[hívójeles rádióamatőr]] is használja, akinek nincs lehetősége rádióberendezés üzemeltetésére anyagi, műszaki, törvényességi okok (antennatörvények), tulajadonosi tiltások és egészségi okok miatt.
+
A rendszert számos olyan fiatal és idős [[rádióamatőr]] használja, akinek nincs lehetősége rádióberendezés üzemeltetésére anyagi, műszaki, törvényességi okok (antennatörvények), tulajdonosi tiltások és egészségi okok miatt.
  
== A szoftver rendszerkövetelménye ==
+
== A szoftver minimális rendszerkövetelménye ==
  
* Operációs rendszer: Windows 98 .. Windows XP
+
* Operációs rendszer: Windows 95 (Winsock 2 and Internet Explorer 4.0 verzió szükséges) .. Windows XP
* Processzor:
+
* Processzor: P1-től (AMD K6-tól) felfelé
* Memóriaigény: +xx MB
+
* Memóriaigény: +4 MB
* Merevlemez: +xx MB
+
* Merevlemez: +5 MB
 +
* Hangkártya: 8 vagy 16 bitestől felfelé
 +
* Analóg telefonmodem: 24 kbit/s-tól felfelé, továbbá ISDN, (A)DSL, T1, stb.
  
== A szoftver letöltése, telepítése ==
+
== A szoftver letöltése, telepítése, validálása ==
  
-- ha van valami extra, amire oda kell figyelni --
+
''A továbbiakban leírt eljárások akkor eredményesek, ha a számítógép élő internet kapcsolattal rendelkezik!''
  
== Az EchoLink története ==
+
=== A szoftver letöltése, telepítése ===
  
Az EchoLink program kifejlesztője K1RFD.
+
A Windos operációs rendszerhez írt szoftver az [http://www.echolink.org EchoLink] honlapjáról tölthető le.
 +
Telepítése az operációs rendszerben megszokottak szerint történik.
 +
A telepítés során kérdéseket kell megválaszolni, '''legfontosabb, hogy azt az [[hívójel|alaphívójelet]] adjuk meg, ami a [[rádióamatőr engedély]]ben szerepel!'''
 +
Figyeljünk arra, hogy a telepítés alatt ''a számítógép internetes kapcsolatban legyen (a tűzfal figyelmeztetésére pedig adjuk meg az engedélyt az [[EchoLink]] rendszerhez való csatlakozásra)!''
 +
A [[hívójel]]et a rendszer regisztrálja, azonban a szoftver üzemképtelen marad mindaddig, amíg a validációs (érvényesítési) eljárást végre nem hajtottuk.
  
A programfejlesztési munka olyan sikeres volt, hogy K1RFD-t kitüntetésben részesítette az ARRL. Természetesen a szerző és más rádióamatőr fejlesztők időszakonként frissített verzióval, illetve segédprogramokkal jelentkeznek.
+
GNU/Linux operációs rendszereken az SVXLink (QTel) szerver és kliens program használható. További információk és segítség a letöltéshez és a telepítéshez az [http://http://echolink.haminfo.hu/page.php?29 Echolink Magyarország] oldalon találhatóak.
  
Magyarországon az EchoLink elterjedését adminisztrációs és internetes infrastrukturális okok nehezítették. A 2006-ban megjelent, megreformált rádióamatőr rendelet az adminisztrációs akadályokat véglegesen felszámolta, az infrastruktúra fejlődése és további fejlesztése a szélessávú internet irányába mutat. Érdekességképpen célszerű megemlíteni, hogy az USA-ban a legtöbb internet felhasználó ma is analóg modemes vagy elavult ISDN rendszert használ, ugyanakkor idehaza pontosan fordított a helyzet, noha a felhasználók összlakossághoz viszonyított aránya messze elmarad az USA mögött.
+
=== Validációs eljárás ===
  
Az első két kísérleti átjátszót Viktor, HG2QE helyezte üzembe 2004. február végén, márciusában. Mindkét átjátszó akkor dorogi telepítésű volt, a HG2RVC és a HG2RUB. A sikeres kísérleteknek köszönhetően az EchoLink rendszerbe kötött átjátszók az óta is üzemelnek, a következő változásokkal: A HG2RVC megmaradt regionális átjátszónak Dorogon, a HG2RUB felkerült a HG2RVD mellé az esztergomi Vaskapu-hegyre, s ez a két, nagy területet lefedő átjátszó került beiktatásra véglegesen a globális rendszerbe. Ezen két átjátszón keresztül akár DTMF-es kézirádióval minden földrész online végfelhasználói (egyéni kliensek, rádiólinkek, átjatszók, nagy konferencia szerverek) elérhetőek.
+
Az érvényesítési eljárás megkezdése előtt '''készítsünk szkennelt másolatot vagy digitális fényképet az [[rádióamatőr engedély]] azon oldaláról, amely a [[hívójel]]et és az adatokat, valamint a [[Rádióamatőr szolgálatot felügyelő hatóság|hatósági]] aláírást és a bélyegzőt tartalmazza''' (erre a célra megfelel a [[rádióamatőr igazolvány]] is).
  
Nem sokkal később Budapesten is csatlakoztatták a HG5RUG hívójelű átjátszót a rendszerhez, amely fix kapcsolatban együtt működik a Tihanyban telepített HG2RVG hívójelű átjátszóval, biztosítva a Balatoni régió -Budapest és térsége egyidejű lefedését.
+
A képfájlt (célszerűen '''hívójel.jpg, .jpeg, esetleg .tiff''' kiterjesztéssel) mentsük el a számítógépünkre, ''egy olyan könyvtárba, ahol később is megtaláljuk''.
 +
Erre a fájlra esetleg más, validációt vagy autentikációt (hitelesítést) kérő programhoz, felhasználói felülethez is szükségünk lehet.
  
A hazai rendszer legfiatalabb tagja a HG3RVA átjátszó Pécsett a Misina-tetőn.
+
Ezután keressük fel az [http://www.echolink.org EchoLink] honlapot és válasszuk a „'''Validation'''” menüpontot.
 +
A megnyíló új oldal kéri azt a [[hívójel]]et, amelyet a program telepítésekor beírtunk.
  
Jelen leírás a 2006. szeptember eleji, hazai állapotot rögzíti.
+
Amennyiben a telepítés sikeres volt, a rendszer visszajelzi, hogy a [[hívójel]] már regisztrálásra került
 +
('''[[Hívójel]] – ready for validation''').
  
Az EchoLink egyre fontosabb szerepet játszik az USA (ARES, RACES) és az Indiai óceán térségében a katasztrófa-elhárításban. Első alkalommal 2003-ban építettek olyan ideiglenes rendszert, amely egy floridai hurrikán okozta, emberáldozatokkal és óriási anyagi károkkal járó vészhelyzet felszámolásában, mentésben és humanitárius feladatok ellátásában vett részt.
+
Nyomjuk meg a „'''Request Validation'''” gombot.
  
Magyarországon talán kevésbé ismeretes, hogy a nagy időjárási természeti csapások az USA délkeleti atlanti partvidékéről, valamint Mexikói öböl térségéből indulnak és elérhetik a kanadai határt is. A rendkívüli időjárási jelenségek összeomlaszthatják a teljes infrastruktúrát, így a hírközlést és villamos energiaellátást is.
+
A következő képernyőn „'''Scan and  Upload'''” menüpontról továbblépve új oldalra jutunk.
  
Az EchoLink szerepvállalása ilyen esetekben nem tűnik igazán esélyesnek, hiszen az energiaellátás megszűntével leállnak a számítógépek, lemerülnek a laptopok. A rendszert a következőképpen alakították ki:
+
A „'''Your E-Mail Address:'''” rovatba beírjuk a saját email címünket.
  
A katasztrófasújtott terület peremén találhatóak működő telefonvonalak. E pontokra hordozható átjátszókat telepítettek EchoLink kapcsolattal, s felszabadítottak egy mögöttes konferencia szervert, külön e célra. A területen elsődleges felderítést és a mentést végző rádióamatőrök kézrádiók segítségével tartották a kapcsolatot az átjátszókkal, amelyek az egész országban (világon) figyelhetővé tették a rádióforgalmat. Az információk alapján kaptak képet a civil szervezetek, segélyközpontok, s nem kis részben a hatóságok (FEMA) és a Nemzeti Gárda a humán és az anyagi erőforrások koncentrációs igényeiről. Az elsődleges mentés, felderítés befejeztével a rendszert fokozatosan lebontották, ugyanakkor a humanitárius kommunikációt még jó ideig fenntartották, igy a hatósági kommunikáció tehermentesült e feladatok kiszolgálásától.
+
A következő lépésben a „'''Browse'''” gombot megnyomva, megjelenik a saját számítógép tartalma. Ebből kiválasztjuk azt a mappát, ahova az engedély fényképét mentettük. '''A fénykép fájl nevét megkeressük, a fájlt kijelöljük és az OK gomb megnyomásával megkezdődik a feltöltés.''' Amikor ezt végrehajtottuk, azt az utasítást kapjuk, hogy térjünk vissza az [[EchoLink]] főoldalára (a megadott linkre kattintva).
  
Az eset ismételten bebizonyította, hogy a rádióamatőr szolgálat gyorsan, flexibilisen, újabb és újabb kisméretű, könnyen telepíthető technikával képes mozdulni, ami a hatóságokra és a militáris technikákra vonatkozóan nem igaz. Az amerikai vészhelyzeti rádióamatőr szolgálatok ezért szoros együttműködésben dolgoznak a hatóságokkal, s az EchoLink alkalmazásával hatékonyságuk tovább növekedett. A rádióamatőrök társadalmi megbecsülése többek között ezért is kiemelkedő az USA-ban.
+
Néhány órán belül a program működőképessé válik, ha folyamat minden elemét sikeresen végrehajtottuk.
  
 +
Erről értesítést a következő tárgyú levélben kapunk: "Validation Approved for ''XY0Z''"
  
[[Kategória:Rádióamatőr üzemmódok szoftverei]]
+
== A szoftver beüzemelése ==
 +
 
 +
Az [[EchoLink]] program telepítését és az eredményes validációt követően a globális rendszer üzemeltetői 1-24 órán belül aktiválják a programot. Ennek látható eredménye, hogy megjelenik az állomások listája az eddig inaktív programban.
 +
 
 +
''Az alapbeállításokkal elvileg az [[EchoLink]] teljesen üzemkésznek tűnik, azonban gyakori eset hogy ez nem így van''.
 +
 
 +
A program három számítógépes portot használ.
 +
 
 +
* '''TCP 5200'''
 +
* '''UDP 5198'''
 +
* '''UDP 5199'''
 +
 
 +
Amennyiben az állomások, országok listája látható, a '''TCP kommunikáció működik'''.
 +
 
 +
Az UDP portok biztosítják a különféle nódokhoz történő tartós kapcsolatot felépítését, és magát a kommunikációt.
 +
 
 +
Az UDP portok működését a számítógépben, a belső hálózat routerében, illetve ritkább esetben, a DSL és a kábel modemben engedélyezni kell.
 +
 
 +
 
 +
=== Tűzfal, DSL és kábelmodem ===
 +
 
 +
Számos változatban létezik szoftveres tűzfal. ''Ezek telepítése a számítógépre még akkor is ajánlott, ha a gép fizikai tűzfallal védett belső hálózatban üzemel.''
 +
 
 +
A tűzfalak beállítására vonatkozóan konkrét tanácsot a tűzfal súgója ad. Általános szabályként elmondható, hogy az '''[[EchoLink]] program esetében engedélyezni kell mind az internetes és a belső zóna elérését és engedélyezni kell a program szerver funkcióját'''.
 +
 
 +
A Windows XP beépített tűzfalvariánsainak beállítását az [http://echolink.org/firewall_solutions.htm '''EchoLink honlapján'''] részletesen tárgyalják. A program helyes működésének leggyakoribb akadálya a tűzfal beállításának hiánya.
 +
 
 +
 
 +
'''WINDOWS XP SP2 tűzfal beállítása'''
 +
[[kép:Sp2_wfset1.jpg|right]]
 +
 
 +
# Click Start and then click Control Panel. '''Kattintsunk a Start-ra, majd a Kontroll panelre.'''
 +
# In the control panel, click Windows Security Center. '''A Kontroll panelben a Biztonsági központra.'''
 +
# Click Windows Firewall. '''Kattintsunk a Windows tűzfalra.'''
 +
# In the General Tab, be sure that the option "On (recommended)" is selected. If not, click it.  '''Az Általános fülnél gyõzõdjünk meg arról, hogy a "BE (ajánlott)" legyen kipiálva.
 +
# Be sure the checkbox "Don't allow exceptions" is not checked. '''A "Ne engedj kivételt" doboz maradjon üresen.'''
 +
# Click the Exceptions tab at the top. '''Kattintsunk a "Kivételek" fülre.'''
 +
# Click Add Program... (near the bottom).  A list of programs on your computer is displayed. '''Kattintsunk a "Program hozzáadás"-ára (közel az aljához). Megjelenik a gépen lévõ programok listája.'''
 +
# Locate [[EchoLink]] in the list of programs.  Highlight it and click OK. '''Keressük meg az [[EchoLink]] programot, jelöljük ki és az OK-ra kattintsunk.'''
 +
# Click OK again to complete the Windows Firewall setup. '''Kattintsunk ismét OK-t az egész tûzfal panelre.'''
 +
 
 +
Amennyiben a tűzfal beállítások sikeresek, az egymagában internetre csatlakozó gépek esetében a program összes funkciója (ritka kivétellel) működőképessé válik.
 +
DSL és kábel modemek esetében fordulhat az elő, hogy a modem routerként viselkedik és ritka esetben a gyártó tiltásokat épített be UDP portsorozatokra.
 +
Ha a modem nem konfigurálható a felhasználó számítógépéről, a szolgáltatóhoz kell fordulni.
 +
 
 +
'''A program működésének legegyszerűbb ellenőrzése, ha saját [[hívójel]]ünkre próbálunk csatlakozni.
 +
Amennyiben ez sikeresen megtörténik, a program teljesen működőképes.
 +
'''
 +
 
 +
=== Router ===
 +
 
 +
Számtalan router változat létezik.
 +
A router feladata a belső hálózaton lévő gépek Internet ellátottságának biztosítása, egyben gyakori, hogy szigorú védelmet ellátó fizikai tűzfalként is funkcionál.
 +
 
 +
'''A routert konfigurálni kell ahhoz, hogy különleges portkapcsolatokat is létre lehessen hozni, ezek közé tartozik az [[EchoLink]] UDP portos kommunikációja.'''
 +
Az [[Echolink]] már hivatkozott honlapján bőséges mennyiségű tanács található a különböző típusú routerek beállításával kapcsolatban.
 +
 
 +
Általánosságban a következő elvek szerint kell beállítani a routert: Az UPnP forwarding vagy a portkijelölő táblázatába be kell írni a két UDP portot az echolink.exe programhoz rendelve.
 +
Ezt követően a konfigurációt el kell fogadtatni a routerrel (OK vagy Apply).
 +
 
 +
'''Fontos megjegyezni, hogy áramszünet esetén a router ugyan megtartja a konfigurációt, látszólag minden rendben lévőnek tűnik, azonban a funkciót nem aktiválja az újra üzembe helyezéskor, tehát ismételten el kell fogadtatni a beállítást!'''
 +
 
 +
=== DSL, Kábelmodem ===
 +
 
 +
A DSL és a kábelmodem is lehet router.
 +
Ritka esetben a gyári beállításokat kell megváltoztatni.
 +
Amennyiben a modem felhasználói gépről nem konfigurálható, a problémával a szolgáltatóhoz kell fordulni.
 +
 
 +
=== Hangrendszer ===
 +
 
 +
Az audió kontroll panelen '''felvételi eszközként a mikrofont kell beállítani'''.
 +
A hangerő (kivezérlés) beállítások, az audió minősége ellenőrizhetőek az '''ECHOTEST''' szerver segítségével.
 +
 
 +
Az [[EchoLink]] program beállítását segíti egy önállóan futtatható [http://echolink.org/troubleshooter.htm '''teszt program'''], amely megvizsgálja a számítógép beállításait, felépíthető kommunikációs kapcsolatait, a hangrendszer beállításait.
 +
A teszt az eredményt riportban foglalja össze.
 +
A program letölthető az [[EchoLink]] honlapjáról (a fentiekben megadott cím felkeresésével) és segítséget nyújt a kommunikációs problémák felderítésében.
 +
 
 +
== Rádiólink és átjátszó üzem létesítése (Sysop mód)==
 +
 
 +
A [http://echolink.org/interfaces.htm '''rádiós kapcsolat'''] kialakításával az [[EchoLink]] honlapja részletesen foglalkozik, ezért további részletek közlését a téma bonyolultságára való tekintettel itt nem látjuk célszerűnek.
 +
 
 +
== Az [[EchoLink]] program legfontosabb beállításai ==
 +
 
 +
Folyt. köv.
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
[[Kategória:Rádióamatőr üzemmódok szoftverei]][[Kategória: EchoLink]]

A lap jelenlegi, 2010. február 21., 17:11-kori változata

A szoftver célja

Az EchoLinkVoice over IP” kategóriába sorolható, azaz az internetes telefónia technológiát alkalmazó szoftver. Azonban ebben a globális rendszerben rádiófrekvenciás kapcsolt állomások (szimplex üzemmódú és átjátszó berendezések) is találhatók. Feladata kétoldalú, félduplex fónia összeköttetések biztosítása közvetlen internet kliensek közötti, továbbá rádiófrekvencia-internet-internet kliens, valamint rádiófrekvencia-internet-rádiófrekvencia (és vissza) útvonalon.

A program filozófiája a rövidhullámú sajátosságok virtuális leképzése, természetesen kizárva a terjedésből eredő bizonytalanságokat. A hangátvitel minősége kiemelkedőnek és stabilnak mondható, azonban a rendelkezésre álló sávszélesség és a világhaló pillanatnyi leterheltségének függvénye. A tapasztalatok szerint egy 33 kbit/s sebességű analóg telefonmodem már kielégítő adatátvitel érhető el abban az esetben, ha más internetes forgalmat nem bonyolít a kliens számítógép.

Az EchoLink-rendszer lehetőségei

A szélessávú internettel rendelkező felhasználók konferencia üzemmódban is használhatják a programot. A konferenciában részt vehetnek rádióállomások és kliens felhasználók egyaránt. A konferencia üzemmód megfelel a kör-QSO szabályainak.

A rendszer zárt, csak regisztrált, érvényes CEPT fokozatú engedéllyel rendelkező rádióamatőr veheti igénybe - a szolgálat számára előírt protokollok és szokások betartásával.

Az EchoLink rendszerben minden regisztrált használó egyedi node-számot kap. A rendszer felhasználói szinten a következő elemeket tartalmazza:

 • Egyéni állomást üzemeltető használó, internetes kliens programmal (jele: hívójel).
 • Szimplex rádiófrekvencián állomást üzemeltető egyéni használó (Rádiólink, jele: hívójel-L).
 • Átjátszó állomást üzemeltető használó (Repeater, jele: hívójel-R).
 • Konferencia-szerver (Conference, jele: fantázia- vagy funkciónév-C, -CONF). A konferencia szerver állandó üzemű és képes 50-200 használót is azonos időben kiszolgálni, míg az egyéni konferenciák általában max. 7-10 felhasználót kezelnek, s csak addig, amíg a konferencia számítógép online státuszú.

Rádiófrekvenciáról rádiólink vagy átjátszó közbeiktatásával bármely más, online felhasználóhoz, konferenciához, továbbá konferencia-szerverhez lehet csatlakozni. Módszere: a node-szám (hívójel, vagy a konferncia-szerver nevének) elküldése DTMF kóddal.

Az Echolink programra épített globális rádióamatőr rendszer funkciója a közvetlen és hosszútávon stabil kommunikáció biztosítása kapcsolatépítés, műszaki témák megbeszélése, vészhelyzeti háttér-kommunikáció biztosítása, rádióamatőr képzés, nyelvtanulás, oktatás, a Nemzetközi Űrállomásról folytatott iskolai szakoktatás, stb. céljából.

A rendszert számos olyan fiatal és idős rádióamatőr használja, akinek nincs lehetősége rádióberendezés üzemeltetésére anyagi, műszaki, törvényességi okok (antennatörvények), tulajdonosi tiltások és egészségi okok miatt.

A szoftver minimális rendszerkövetelménye

 • Operációs rendszer: Windows 95 (Winsock 2 and Internet Explorer 4.0 verzió szükséges) .. Windows XP
 • Processzor: P1-től (AMD K6-tól) felfelé
 • Memóriaigény: +4 MB
 • Merevlemez: +5 MB
 • Hangkártya: 8 vagy 16 bitestől felfelé
 • Analóg telefonmodem: 24 kbit/s-tól felfelé, továbbá ISDN, (A)DSL, T1, stb.

A szoftver letöltése, telepítése, validálása

A továbbiakban leírt eljárások akkor eredményesek, ha a számítógép élő internet kapcsolattal rendelkezik!

A szoftver letöltése, telepítése

A Windos operációs rendszerhez írt szoftver az EchoLink honlapjáról tölthető le. Telepítése az operációs rendszerben megszokottak szerint történik. A telepítés során kérdéseket kell megválaszolni, legfontosabb, hogy azt az alaphívójelet adjuk meg, ami a rádióamatőr engedélyben szerepel! Figyeljünk arra, hogy a telepítés alatt a számítógép internetes kapcsolatban legyen (a tűzfal figyelmeztetésére pedig adjuk meg az engedélyt az EchoLink rendszerhez való csatlakozásra)! A hívójelet a rendszer regisztrálja, azonban a szoftver üzemképtelen marad mindaddig, amíg a validációs (érvényesítési) eljárást végre nem hajtottuk.

GNU/Linux operációs rendszereken az SVXLink (QTel) szerver és kliens program használható. További információk és segítség a letöltéshez és a telepítéshez az Echolink Magyarország oldalon találhatóak.

Validációs eljárás

Az érvényesítési eljárás megkezdése előtt készítsünk szkennelt másolatot vagy digitális fényképet az rádióamatőr engedély azon oldaláról, amely a hívójelet és az adatokat, valamint a hatósági aláírást és a bélyegzőt tartalmazza (erre a célra megfelel a rádióamatőr igazolvány is).

A képfájlt (célszerűen hívójel.jpg, .jpeg, esetleg .tiff kiterjesztéssel) mentsük el a számítógépünkre, egy olyan könyvtárba, ahol később is megtaláljuk. Erre a fájlra esetleg más, validációt vagy autentikációt (hitelesítést) kérő programhoz, felhasználói felülethez is szükségünk lehet.

Ezután keressük fel az EchoLink honlapot és válasszuk a „Validation” menüpontot. A megnyíló új oldal kéri azt a hívójelet, amelyet a program telepítésekor beírtunk.

Amennyiben a telepítés sikeres volt, a rendszer visszajelzi, hogy a hívójel már regisztrálásra került (Hívójel – ready for validation).

Nyomjuk meg a „Request Validation” gombot.

A következő képernyőn „Scan and Upload” menüpontról továbblépve új oldalra jutunk.

A „Your E-Mail Address:” rovatba beírjuk a saját email címünket.

A következő lépésben a „Browse” gombot megnyomva, megjelenik a saját számítógép tartalma. Ebből kiválasztjuk azt a mappát, ahova az engedély fényképét mentettük. A fénykép fájl nevét megkeressük, a fájlt kijelöljük és az OK gomb megnyomásával megkezdődik a feltöltés. Amikor ezt végrehajtottuk, azt az utasítást kapjuk, hogy térjünk vissza az EchoLink főoldalára (a megadott linkre kattintva).

Néhány órán belül a program működőképessé válik, ha folyamat minden elemét sikeresen végrehajtottuk.

Erről értesítést a következő tárgyú levélben kapunk: "Validation Approved for XY0Z"

A szoftver beüzemelése

Az EchoLink program telepítését és az eredményes validációt követően a globális rendszer üzemeltetői 1-24 órán belül aktiválják a programot. Ennek látható eredménye, hogy megjelenik az állomások listája az eddig inaktív programban.

Az alapbeállításokkal elvileg az EchoLink teljesen üzemkésznek tűnik, azonban gyakori eset hogy ez nem így van.

A program három számítógépes portot használ.

 • TCP 5200
 • UDP 5198
 • UDP 5199

Amennyiben az állomások, országok listája látható, a TCP kommunikáció működik.

Az UDP portok biztosítják a különféle nódokhoz történő tartós kapcsolatot felépítését, és magát a kommunikációt.

Az UDP portok működését a számítógépben, a belső hálózat routerében, illetve ritkább esetben, a DSL és a kábel modemben engedélyezni kell.


Tűzfal, DSL és kábelmodem

Számos változatban létezik szoftveres tűzfal. Ezek telepítése a számítógépre még akkor is ajánlott, ha a gép fizikai tűzfallal védett belső hálózatban üzemel.

A tűzfalak beállítására vonatkozóan konkrét tanácsot a tűzfal súgója ad. Általános szabályként elmondható, hogy az EchoLink program esetében engedélyezni kell mind az internetes és a belső zóna elérését és engedélyezni kell a program szerver funkcióját.

A Windows XP beépített tűzfalvariánsainak beállítását az EchoLink honlapján részletesen tárgyalják. A program helyes működésének leggyakoribb akadálya a tűzfal beállításának hiánya.


WINDOWS XP SP2 tűzfal beállítása

Sp2 wfset1.jpg
 1. Click Start and then click Control Panel. Kattintsunk a Start-ra, majd a Kontroll panelre.
 2. In the control panel, click Windows Security Center. A Kontroll panelben a Biztonsági központra.
 3. Click Windows Firewall. Kattintsunk a Windows tűzfalra.
 4. In the General Tab, be sure that the option "On (recommended)" is selected. If not, click it. Az Általános fülnél gyõzõdjünk meg arról, hogy a "BE (ajánlott)" legyen kipiálva.
 5. Be sure the checkbox "Don't allow exceptions" is not checked. A "Ne engedj kivételt" doboz maradjon üresen.
 6. Click the Exceptions tab at the top. Kattintsunk a "Kivételek" fülre.
 7. Click Add Program... (near the bottom). A list of programs on your computer is displayed. Kattintsunk a "Program hozzáadás"-ára (közel az aljához). Megjelenik a gépen lévõ programok listája.
 8. Locate EchoLink in the list of programs. Highlight it and click OK. Keressük meg az EchoLink programot, jelöljük ki és az OK-ra kattintsunk.
 9. Click OK again to complete the Windows Firewall setup. Kattintsunk ismét OK-t az egész tûzfal panelre.

Amennyiben a tűzfal beállítások sikeresek, az egymagában internetre csatlakozó gépek esetében a program összes funkciója (ritka kivétellel) működőképessé válik. DSL és kábel modemek esetében fordulhat az elő, hogy a modem routerként viselkedik és ritka esetben a gyártó tiltásokat épített be UDP portsorozatokra. Ha a modem nem konfigurálható a felhasználó számítógépéről, a szolgáltatóhoz kell fordulni.

A program működésének legegyszerűbb ellenőrzése, ha saját hívójelünkre próbálunk csatlakozni. Amennyiben ez sikeresen megtörténik, a program teljesen működőképes.

Router

Számtalan router változat létezik. A router feladata a belső hálózaton lévő gépek Internet ellátottságának biztosítása, egyben gyakori, hogy szigorú védelmet ellátó fizikai tűzfalként is funkcionál.

A routert konfigurálni kell ahhoz, hogy különleges portkapcsolatokat is létre lehessen hozni, ezek közé tartozik az EchoLink UDP portos kommunikációja. Az Echolink már hivatkozott honlapján bőséges mennyiségű tanács található a különböző típusú routerek beállításával kapcsolatban.

Általánosságban a következő elvek szerint kell beállítani a routert: Az UPnP forwarding vagy a portkijelölő táblázatába be kell írni a két UDP portot az echolink.exe programhoz rendelve. Ezt követően a konfigurációt el kell fogadtatni a routerrel (OK vagy Apply).

Fontos megjegyezni, hogy áramszünet esetén a router ugyan megtartja a konfigurációt, látszólag minden rendben lévőnek tűnik, azonban a funkciót nem aktiválja az újra üzembe helyezéskor, tehát ismételten el kell fogadtatni a beállítást!

DSL, Kábelmodem

A DSL és a kábelmodem is lehet router. Ritka esetben a gyári beállításokat kell megváltoztatni. Amennyiben a modem felhasználói gépről nem konfigurálható, a problémával a szolgáltatóhoz kell fordulni.

Hangrendszer

Az audió kontroll panelen felvételi eszközként a mikrofont kell beállítani. A hangerő (kivezérlés) beállítások, az audió minősége ellenőrizhetőek az ECHOTEST szerver segítségével.

Az EchoLink program beállítását segíti egy önállóan futtatható teszt program, amely megvizsgálja a számítógép beállításait, felépíthető kommunikációs kapcsolatait, a hangrendszer beállításait. A teszt az eredményt riportban foglalja össze. A program letölthető az EchoLink honlapjáról (a fentiekben megadott cím felkeresésével) és segítséget nyújt a kommunikációs problémák felderítésében.

Rádiólink és átjátszó üzem létesítése (Sysop mód)

A rádiós kapcsolat kialakításával az EchoLink honlapja részletesen foglalkozik, ezért további részletek közlését a téma bonyolultságára való tekintettel itt nem látjuk célszerűnek.

Az EchoLink program legfontosabb beállításai

Folyt. köv.