„EchoLink - számítógépről használva” változatai közötti eltérés

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
162. sor: 162. sor:
 
Folyt. köv.
 
Folyt. köv.
  
== Az EchoLink története ==
 
  
Az EchoLink program kifejlesztője K1RFD.
 
 
A programfejlesztési munka olyan sikeres volt, hogy K1RFD-t kitüntetésben részesítette az ARRL.
 
Természetesen a szerző és más rádióamatőr fejlesztők időszakonként frissített verzióval, illetve segédprogramokkal jelentkeznek.
 
 
Magyarországon az EchoLink elterjedését adminisztrációs és internetes infrastrukturális okok nehezítették.
 
A 2006-ban megjelent, megreformált rádióamatőr rendelet az adminisztrációs akadályokat véglegesen felszámolta, az infrastruktúra fejlődése és további fejlesztése a szélessávú internet irányába mutat.
 
Érdekességképpen célszerű megemlíteni, hogy az USA-ban a legtöbb internet felhasználó ma is analóg modemes vagy elavult ISDN rendszert használ, ugyanakkor idehaza pontosan fordított a helyzet, noha a felhasználók összlakossághoz viszonyított aránya messze elmarad az USA mögött.
 
 
Az első két kísérleti átjátszót Viktor, [http://www.echolink.hu '''HG2QE'''] helyezte üzembe 2004. február végén, márciusában.
 
Mindkét [[átjátszó]] akkor dorogi telepítésű volt, a HG2RVC és a HG2RUB.
 
A sikeres kísérleteknek köszönhetően az EchoLink rendszerbe kötött átjátszók az óta is üzemelnek, a következő változásokkal: A HG2RVC megmaradt regionális átjátszónak Dorogon, a HG2RUB felkerült a HG2RVD mellé az esztergomi Vaskapu-hegyre, s ez a két, nagy területet lefedő átjátszó került beiktatásra véglegesen a globális rendszerbe.
 
Ezen két átjátszón keresztül akár DTMF-es kézirádióval minden földrész online státuszú felhasználója (egyéni kliens, rádiólink, átjatszó, nagy konferencia szerver) elérhető.
 
 
Nem sokkal később Budapesten is csatlakoztatták a HG5RUG [[hívójel]]ű átjátszót a rendszerhez, amely fix kapcsolatban együtt működik a Tihanyban telepített HG2RVG [[hívójel]]ű átjátszóval, biztosítva a Balatoni régió -Budapest és térsége egyidejű lefedését.
 
 
A hazai rendszer legfiatalabb tagja a HG3RVA [[átjátszó]] Pécsett a Misina-tetőn.
 
 
Jelen leírás a 2006. szeptember eleji, hazai állapotot rögzíti.
 
 
2008-07-20-tól [[HG9RVA]]-R próbaüzem.
 
  
 
== Az Echolink szerepe ==
 
== Az Echolink szerepe ==

A lap 2009. február 4., 22:45-kori változata

A szoftver célja

Az ECHOLINK „Voice over IP” kategóriába sorolható, azaz az internetes telefónia technológiát alkalmazó szoftver. Azonban ebben a globális rendszerben rádiófrekvenciás kapcsolt állomások (szimplex üzemmódú és átjátszó berendezések) is találhatók. Feladata kétoldalú, félduplex fónia összeköttetések biztosítása közvetlen internet kliensek közötti, továbbá rádiófrekvencia-internet-internet kliens, valamint rádiófrekvencia-internet-rádiófrekvencia (és vissza) útvonalon.

A program filozófiája a rövidhullámú sajátosságok virtuális leképzése, természetesen kizárva a terjedésből eredő bizonytalanságokat. A hangátvitel minősége kiemelkedőnek és stabilnak mondható, azonban a rendelkezésre álló sávszélesség és a világhaló pillanatnyi leterheltségének függvénye. A tapasztalatok szerint egy 33 kbit/s sebességű analóg telefonmodem már kielégítő adatátvitel érhető el abban az esetben, ha más internetes forgalmat nem bonyolít a kliens számítógép.

Az EchoLink-rendszer lehetőségei

A szélessávú internettel rendelkező felhasználók konferencia üzemmódban is használhatják a programot. A konferenciában részt vehetnek rádióállomások és kliens felhasználók egyaránt. A konferencia üzemmód megfelel a kör-QSO szabályainak.

A rendszer zárt, csak regisztrált, érvényes engedéllyel rendelkező rádióamatőr veheti igénybe - a szolgálat számára előirt protokollok és szokások betartásával.

Az EchoLink rendszerben minden regisztrált használó egyedi node-számot kap. A rendszer felhasználói szinten a következő elemeket tartalmazza:

 • Egyéni állomást üzemeltető használó, internetes kliens programmal (jele: hívójel).
 • Szimplex rádiófrekvencián állomást üzemeltető egyéni használó (Rádiólink, jele: hívójel-L).
 • Átjátszó állomást üzemeltető használó (Repeater, jele: hívójel-R).
 • Konferencia-szerver (Conference, jele: fantázia- vagy funkciónév-C, -CONF). A konferencia szerver állandó üzemű és képes 50-200 használót is azonos időben kiszolgálni, míg az egyéni konferenciák általában max. 7-10 felhasználót kezelnek, s csak addig, amíg a konferencia számítógép online státuszú.

Rádiófrekvenciáról rádiólink vagy átjátszó közbeiktatásával bármely más, online felhasználóhoz, konferenciához, továbbá konferencia-szerverhez lehet csatlakozni. Módszere: a node-szám (hívójel, vagy a konferncia-szerver nevének) elküldése DTMF kóddal.

Az Echolink programra épített globális rádióamatőr rendszer funkciója a közvetlen és hosszútávon stabil kommunikáció biztosítása kapcsolatépítés, műszaki témák megbeszélése, vészhelyzeti háttér-kommunikáció biztosítása, rádióamatőr képzés, nyelvtanulás, oktatás, a Nemzetközi Űrállomásról folytatott iskolai szakoktatás, stb. céljából.

A rendszert számos olyan fiatal és idős rádióamatőr használja, akinek nincs lehetősége rádióberendezés üzemeltetésére anyagi, műszaki, törvényességi okok (antennatörvények), tulajadonosi tiltások és egészségi okok miatt.

A szoftver minimális rendszerkövetelménye

 • Operációs rendszer: Windows 95 (Winsock 2 and Internet Explorer 4.0 verzió szükséges) .. Windows XP
 • Processzor: P1-től (AMD K6-tól) felfelé
 • Memóriaigény: +4 MB
 • Merevlemez: +5 MB
 • Hangkártya: 8 vagy 16 bitestől felfelé
 • Analóg telefonmodem: 24 kbit/s-tól felfelé, továbbá ISDN, (A)DSL, T1, stb.

A szoftver letöltése, telepítése, validálása

A továbbiakban leírt eljárások akkor eredményesek, ha a számítógép élő internet kapcsolattal rendelkezik!

A szoftver letöltése, telepítése

A Windos operációs rendszerhez írt szoftver az EchoLink honlapjáról tölthető le. Telepítése az operációs rendszerben megszokottak szerint történik. A telepítés során kérdéseket kell megválaszolni, legfontosabb, hogy azt az alaphívójelet adjuk meg, ami a rádióamatőr engedélyben szerepel! Figyeljünk arra, hogy a telepítés alatt a számítógép internetes kapcsolatban legyen (a tűzfal figyelmeztetésére pedig adjuk meg az engedélyt az EchoLink rendszerhez való csatlakozásra)! A hívójelet a rendszer regisztrálja, azonban a szoftver üzemképtelen marad mindaddig, amíg a validációs (érvényesítési) eljárást végre nem hajtottuk.

Validációs eljárás

Az érvényesítési eljárás megkezdése előtt készítsünk szkennelt másolatot vagy digitális fényképet az rádióamatőr engedély azon oldaláról, amely a hívójelet és az adatokat, valamint a hatósági aláírást és a bélyegzőt tartalmazza (erre a célra megfelel a rádióamatőr igazolvány is).

A képfájlt (célszerűen hívójel.jpg, .jpeg, esetleg .tiff kiterjesztéssel) mentsük el a számítógépünkre, egy olyan könyvtárba, ahol később is megtaláljuk. Erre a fájlra esetleg más, validációt vagy autentikációt (hitelesítést) kérő programhoz, felhasználói felülethez is szükségünk lehet.

Ezután keressük fel az EchoLink honlapot és válasszuk a „Validation” menüpontot. A megnyíló új oldal kéri azt a hívójelet, amelyet a program telepítésekor beírtunk.

Amennyiben a telepítés sikeres volt, a rendszer visszajelzi, hogy a hívójel már regisztrálásra került (Hívójel – ready for validation).

Nyomjuk meg a „Request Validation” gombot.

A következő képernyőn „Scan and Upload” menüpontról továbblépve új oldalra jutunk.

A „Your E-Mail Address:” rovatba beírjuk a saját email címünket.

A következő lépésben a „Browse” gombot megnyomva, megjelenik a saját számítógép tartalma. Ebből kiválasztjuk azt a mappát, ahova az engedély fényképét mentettük. A fénykép fájl nevét megkeressük, a fájlt kijelöljük és az OK gomb megnyomásával megkezdődik a feltöltés. Amikor ezt végrehajtottuk, azt az utasítást kapjuk, hogy térjünk vissza az EchoLink főoldalára (a megadott linkre kattintva).

Néhány órán belül a program működőképessé válik, ha folyamat minden elemét sikeresen végrehajtottuk.

Erről értesítést a következő tárgyú levélben kapunk: "Validation Approved for XY0Z"

A szoftver beüzemelése

Az EchoLink program telepítését és az eredményes validációt követően a globális rendszer üzemeltetői 1-24 órán belül aktiválják a programot. Ennek látható eredménye, hogy megjelenik az állomások listája az eddig inaktív programban.

Az alapbeállításokkal elvileg az EchoLink teljesen üzemkésznek tűnik, azonban gyakori eset hogy ez nem így van.

A program három számítógépes portot használ.

 • TCP 5200
 • UDP 5198
 • UDP 5199

Amennyiben az állomások, országok listája látható, a TCP kommunikáció működik.

Az UDP portok biztosítják a különféle nódokhoz történő tartós kapcsolatot felépítését, és magát a kommunikációt.

Az UDP portok működését a számítógépben, a belső hálózat routerében, illetve ritkább esetben, a DSL és a kábel modemben engedélyezni kell.


Tűzfal, DSL és kábelmodem

Számos változatban létezik szoftveres tűzfal. Ezek telepítése a számítógépre még akkor is ajánlott, ha a gép fizikai tűzfallal védett belső hálózatban üzemel.

A tűzfalak beállítására vonatkozóan konkrét tanácsot a tűzfal súgója ad. Általános szabályként elmondható, hogy az EchoLink program esetében engedélyezni kell mind az internetes és a belső zóna elérését és engedélyezni kell a program szerver funkcióját.

A Windows XP beépített tűzfalvariánsainak beállítását az EchoLink honlapján részletesen tárgyalják. A program helyes működésének leggyakoribb akadálya a tűzfal beállításának hiánya.


WINDOWS XP SP2 tűzfal beállítása

Sp2 wfset1.jpg
 1. Click Start and then click Control Panel. Kattintsunk a Start-ra, majd a Kontroll panelre.
 2. In the control panel, click Windows Security Center. A Kontroll panelben a Biztonsági központra.
 3. Click Windows Firewall. Kattintsunk a Windows tűzfalra.
 4. In the General Tab, be sure that the option "On (recommended)" is selected. If not, click it. Az Általános fülnél gyõzõdjünk meg arról, hogy a "BE (ajánlott)" legyen kipiálva.
 5. Be sure the checkbox "Don't allow exceptions" is not checked. A "Ne engedj kivételt" doboz maradjon üresen.
 6. Click the Exceptions tab at the top. Kattintsunk a "Kivételek" fülre.
 7. Click Add Program... (near the bottom). A list of programs on your computer is displayed. Kattintsunk a "Program hozzáadás"-ára (közel az aljához). Megjelenik a gépen lévõ programok listája.
 8. Locate EchoLink in the list of programs. Highlight it and click OK. Keressük meg az EchoLink programot, jelöljük ki és az OK-ra kattintsunk.
 9. Click OK again to complete the Windows Firewall setup. Kattintsunk ismét OK-t az egész tûzfal panelre.

Amennyiben a tűzfal beállítások sikeresek, az egymagában internetre csatlakozó gépek esetében a program összes funkciója (ritka kivétellel) működőképessé válik. DSL és kábel modemek esetében fordulhat az elő, hogy a modem routerként viselkedik és ritka esetben a gyártó tiltásokat épített be UDP portsorozatokra. Ha a modem nem konfigurálható a felhasználó számítógépéről, a szolgáltatóhoz kell fordulni.

A program működésének legegyszerűbb ellenőrzése, ha saját hívójelünkre próbálunk csatlakozni. Amennyiben ez sikeresen megtörténik, a program teljesen működőképes.

Router

Számtalan router változat létezik. A router feladata a belső hálózaton lévő gépek Internet ellátottságának biztosítása, egyben gyakori, hogy szigorú védelmet ellátó fizikai tűzfalként is funkcionál.

A routert konfigurálni kell ahhoz, hogy különleges portkapcsolatokat is létre lehessen hozni, ezek közé tartozik az EchoLink UDP portos kommunikációja. Az Echolink már hivatkozott honlapján bőséges mennyiségű tanács található a különböző típusú routerek beállításával kapcsolatban.

Általánosságban a következő elvek szerint kell beállítani a routert: Az UPnP forwarding vagy a portkijelölő táblázatába be kell írni a két UDP portot az echolink.exe programhoz rendelve. Ezt követően a konfigurációt el kell fogadtatni a routerrel (OK vagy Apply).

Fontos megjegyezni, hogy áramszünet esetén a router ugyan megtartja a konfigurációt, látszólag minden rendben lévőnek tűnik, azonban a funkciót nem aktiválja az újra üzembe helyezéskor, tehát ismételten el kell fogadtatni a beállítást!

DSL, Kábelmodem

A DSL és a kábelmodem is lehet router. Ritka esetben a gyári beállításokat kell megváltoztatni. Amennyiben a modem felhasználói gépről nem konfigurálható, a problémával a szolgáltatóhoz kell fordulni.

Hangrendszer

Az audió kontroll panelen felvételi eszközként a mikrofont kell beállítani. A hangerő (kivezérlés) beállítások, az audió minősége ellenőrizhetőek az ECHOTEST szerver segítségével.

Az EchoLink program beállítását segíti egy önállóan futtatható teszt program, amely megvizsgálja a számítógép beállításait, felépíthető kommunikációs kapcsolatait, a hangrendszer beállításait. A teszt az eredményt riportban foglalja össze. A program letölthető az EchoLink honlapjáról (a fentiekben megadott cím felkeresésével) és segítséget nyújt a kommunikációs problémák felderítésében.

Rádiólink és átjátszó üzem létesítése (Sysop mód)

A rádiós kapcsolat kialakításával az EchoLink honlapja részletesen foglalkozik, ezért további részletek közlését a téma bonyolultságára való tekintettel itt nem látjuk célszerűnek.

Az EchoLink program legfontosabb beállításai

Folyt. köv.


Az Echolink szerepe

Az EchoLink egyre fontosabb szerepet játszik az USA (ARES, RACES) és az Indiai óceán térségében a katasztrófa-elhárításban. Első alkalommal 2003-ban építettek olyan ideiglenes rendszert, amely egy floridai hurrikán okozta, emberáldozatokkal és óriási anyagi károkkal járó vészhelyzet felszámolásában, mentésben és humanitárius feladatok ellátásában vett részt.

Magyarországon talán kevésbé ismeretes, hogy a nagy időjárási természeti csapások az USA délkeleti atlanti partvidékéről, valamint Mexikói öböl térségéből indulnak és elérhetik a kanadai határt is. A rendkívüli időjárási jelenségek összeomlaszthatják a teljes infrastruktúrát, így a hírközlést és villamos energiaellátást is.

Az EchoLink szerepvállalása ilyen esetekben nem tűnik igazán esélyesnek, hiszen az energiaellátás megszűntével leállnak a számítógépek, lemerülnek a laptopok. A rendszert a következőképpen alakították ki:

A katasztrófasújtott terület peremén találhatóak működő telefonvonalak. E pontokra hordozható átjátszókat telepítettek EchoLink kapcsolattal, s felszabadítottak egy mögöttes konferencia szervert, külön e célra. A területen elsődleges felderítést és a mentést végző rádióamatőrök kézrádiók segítségével tartották a kapcsolatot az átjátszókkal, amelyek az egész országban (világon) figyelhetővé tették a rádióforgalmat. Az információk alapján kaptak képet a civil szervezetek, segélyközpontok, s nem kis részben a hatóságok (FEMA) és a Nemzeti Gárda a humán és az anyagi erőforrások koncentrációs igényeiről. Az elsődleges mentés, felderítés befejeztével a rendszert fokozatosan lebontották, ugyanakkor a humanitárius kommunikációt még jó ideig fenntartották, igy a hatósági kommunikáció tehermentesült e feladatok kiszolgálásától.

Az eset ismételten bebizonyította, hogy a rádióamatőr szolgálatok gyorsan, flexibilisen, újabb és újabb kisméretű, könnyen telepíthető technikával képes mozdulni, ami a hatóságokra és a militáris technikákra vonatkozóan nem igaz. Az USA vészhelyzeti rádióamatőr szolgálatok ezért szoros együttműködésben dolgoznak a hatóságokkal, s az EchoLink alkalmazásával hatékonyságuk tovább növekedett. A rádióamatőrök társadalmi megbecsülése többek között ezért is kiemelkedő az USA-ban.

Az EchoLink az USA-ban egyre inkább a rádióamatőr képzés segédeszközévé válik. Növekvő számú vizsgára készülő esetében követelik meg a felkészítők, hogy 70-100 szabályszerű nemzetközi összeköttetést naplózzon. Első lépcsőben csak kliens állomásokkal létesítenek a tanulók kapcsolatot, ez ugyan megfelel egy zárt internetes csetnek, így az elkövetett hibák nagy gondott nem okoznak. Ugyanakkor a felkészülők számára élményt jelent az idegen országok rádióamatőreivel történő kapcsolatfelvétel. A következő lépcsőben megtanulják az átjátszókon való forgalmazás technikáját és etikáját, s ez már "éles" rádiófrekvenciás amatőr munka.

Magyarországon eddig nem került nyilvánosságra olyan hír, hogy az EchoLinket oktatási célra alkalmazták volna. Ennek három fő akadály van: kevés magyar állomás található a rendszerben, a felkészülők nyelvismeretének hiánya és a felkészítők egy részének ellenérzése a kombinált internetes/rádiófrekvenciás technológia alkalmazása iránt, noha ez az ellenérzés az interneten tükrözött packet rendszerre és annak telnetes írására, olvasására, továbbá a log programok TCP/IP alapú halózatba kötésére vonatkozóan nem áll fenn.