EchoLink - rádióval kapcsolódva

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HG7JUV (vitalap | közreműködések) 2009. február 7., 15:01-kor történt szerkesztése után volt.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Rádiós használat

Az Echolinket nem csak számítógépünk segítségével használhatjuk, hanem rádió segítségével is legyen az mobil, kézi vagy asztali kivitelű. A rádión keresztüli használathoz a rádióberendezésünkkel DTMF kódokat kell kisugároznunk a rádiós link vagy átjátszó felé. A kézi készülékek általában rendelkeznek DTMF kódpaddal illetve a mobil vagy asztali berendezések DTMF kódpados mikrofonnal. Amennyiben nincs a berendezésünkön lehetőség a DTMF kódok előállítására abban az esetben megfelelő eszköz lehet egy Tone Dealer, amelyet az üzenetrögzítős telefonok távvezérlésére használtak, használnak.

DTMF keypad.JPG (Ez egy átalakított változat)

A node szám

Az Echolink rendszerében minden felhasználónak, átjátszónak, linknek, konferencia szervernek saját 4-6 számjegyű un. node száma van, amely hasonló mint egy telefonszám. Ahhoz, hogy kapcsolódni tudjunk valamelyik átjátszóhoz, felhasználóhoz, linkhez vagy konferencia szerverhez tudnunk kell hozzá tartozó node számot. Ezt a node számot a http://www.echolink.org/logins.jsp oldalon tudhatjuk meg. Ezen az oldalon az éppen bejelentkezett átjátszók, felhasználók, linkek és konferencia szerverek szerepelnek. Az utolsó oszlopban található a node szám.

Linkek és átjátszók

Az Echolink rendszeréhez történő csatlakozás feltétele, hogy a közelünkben legyen olyan átjátszó vagy link, amely közvetlen kapcsolatban van az Echolinkkel. Az http://www.echolink.org/logins.jsp oldalon megtekinthetjük, hogy a közelünkben hol található átjátszó vagy link és annak frekvenciáját is.

A kapcsolódás menete

Ha megtaláltuk a megfelelő átjátszót vagy linket akkor a rádiónkkal álljuk az átjátszó vagy link frekvenicájára.

Az elérhetőség ellenőrzése

Kapcsoljuk a rádiónkat adásra és nyomjuk meg a * billentyűt. A PTT elengedése után a következő szöveget halljuk: "Echolink, HG9RVA repeater" vagy "Echolink, HG8DVS link", attól függően, hogy átjátszóra vagy linkre kapcsolódunk.

Milyen állomások vannak kapcsolódva az átjátszóra vagy linkre?

Kapcsoljuk rádiónkat adásra és nyomjuk meg az A billentyűt. A PTT elengedése után amennyiben van állomás kapcsolódva akkor annak az állomásnak vagy állomásoknak hívójelét hallhatjuk. "Connected HA9DOZ, HG7JUV" Ha nincs állomás kapcsolódva akkor a "Not connected" szöveget halljuk.