„EchoLink - rádióval kapcsolódva” változatai közötti eltérés

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
83. sor: 83. sor:
  
 
Ha a kapcsolni kívánt állomás nem tudja fogadni a hívásunkat abban az esetben a ''Busy'' szöveget hallhatjuk. Ebben az esetben érdemes később próbálkozni a kapcsolódással. Bizonyos átjátszók és konferencia szerverek csak fix számú kapcsolatot képesek kezelni. Ha elfogyott a "szabad hely" akkor foglalt jelzést kapunk vagy ha a felhasználó csak 1 bejövő kapcsolatot engedélyez. (nem engedélyezi a konferencia módot)
 
Ha a kapcsolni kívánt állomás nem tudja fogadni a hívásunkat abban az esetben a ''Busy'' szöveget hallhatjuk. Ebben az esetben érdemes később próbálkozni a kapcsolódással. Bizonyos átjátszók és konferencia szerverek csak fix számú kapcsolatot képesek kezelni. Ha elfogyott a "szabad hely" akkor foglalt jelzést kapunk vagy ha a felhasználó csak 1 bejövő kapcsolatot engedélyez. (nem engedélyezi a konferencia módot)
 +
 +
HG7JUV, 2009. Február. 07.

A lap 2009. február 7., 17:26-kori változata

Rádiós használat

Egy átalakított, eredetileg telefonhoz használt DTMF kiegészítő

Az EchoLinket nem csak számítógépünk segítségével használhatjuk, hanem rádió segítségével is legyen az mobil, kézi vagy asztali kivitelű. A rádión keresztüli használathoz a rádióberendezésünkkel DTMF kódokat kell kisugároznunk a rádiós link vagy átjátszó felé. Sok kézi készüléken megtalálható a DTMF billentyűzet, illetve a mobil vagy asztali berendezések is gyakran rendelkeznek DTMF billentyűzettel ellátott mikrofonnal. Amennyiben nincs a berendezésünkön lehetőség a DTMF kódok előállítására, abban az esetben megfelelő eszköz lehet egy Tone Dialer, amelyet az üzenetrögzítős telefonok távvezérlésére használtak, használnak.

A node szám

Az Echolink rendszerében minden felhasználónak, átjátszónak, linknek, konferencia szervernek saját 4-6 számjegyű un. node száma van, amely hasonló mint egy telefonszám. Ahhoz, hogy kapcsolódni tudjunk valamelyik átjátszóhoz, felhasználóhoz, linkhez vagy konferencia szerverhez tudnunk kell hozzá tartozó node számot. Ezt a node számot a http://www.echolink.org/logins.jsp oldalon tudhatjuk meg. Ezen az oldalon az éppen bejelentkezett átjátszók, felhasználók, linkek és konferencia szerverek szerepelnek. Az utolsó oszlopban található a node szám.

Linkek és átjátszók

Az Echolink rendszeréhez történő csatlakozás feltétele, hogy a közelünkben legyen olyan átjátszó vagy link, amely közvetlen kapcsolatban van az Echolinkkel. Az http://www.echolink.org/logins.jsp oldalon megtekinthetjük, hogy a közelünkben hol található átjátszó vagy link és annak frekvenciáját is.

A kapcsolódás menete

Ha megtaláltuk a megfelelő átjátszót vagy linket akkor a rádiónkal álljuk az átjátszó vagy link frekvenicájára.

Az elérhetőség ellenőrzése

Kapcsoljuk a rádiónkat adásra és nyomjuk meg a * billentyűt. A PTT elengedése után a következő szöveget halljuk: Echolink, HG9RVA repeater" vagy Echolink, HG1DVS link, attól függően, hogy átjátszóra vagy linkre kapcsolódunk.

Milyen állomások vannak kapcsolódva az átjátszóra vagy linkre?

Kapcsoljuk rádiónkat adásra és nyomjuk meg az A billentyűt. A PTT elengedése után, amennyiben van állomás kapcsolódva akkor annak az állomásnak vagy állomásoknak hívójelét hallhatjuk. Connected HA9DOZ, HG7JUV. Ha nincs állomás kapcsolódva akkor a Not connected szöveget halljuk.

A kapcsolat felépítése

Kapcsoljuk rádiónkat adásra és a DTMF kódpad segítségével billentyűzzük be a kívánt átjátszó, felhasználó, link vagy konferencia szerver node számát. A PTT felengedése után a következő szöveget halljuk: Connecting to HG1RVB repeater. Ha a kapcsolat létrejött akkor a Connected szöveget halljuk. Ha elrontottuk a DTMF kódok bebillentyűzését vagy ha a hívott fél nem elérhető a 7649 not found szöveget halljuk. (A 7649 a HG1RVB átjátszó node száma.) Kapcsolódás után esetenként hallhatunk un. bejelentkező szöveget. Ennek elhangzása és az átjátszó leállása után kezdhetjük a partner hívását. Minden esetben várjuk meg amíg az átjátszó leáll és utána válaszoljunk a partnernek.

Gyorshívó számok

Néhány echolinkre kapcsolt átjátszón és linken lehetőség van gyorshívó számok használatára. Előnye, hogy nem kell a node számot megjegyezni. A gyorshívó számok a következő szisztéma szerint vannak kialakítva:

Pl.: 9725 R5 Kis-Kőhát

Az első számjegy (9) a körzetszám, ahol az adott átjátszó vagy link van. A második, harmadik és negyedi számjegy (725) az átjátszó vagy link frekvenciájának utolsó 3 számjegye (KHz).

Jelenleg egységesen a kaposvári, kis-köháti, sátoraljaújhelyi és a debreceni HG0UG linken vannak beállítva a gyorshívó számok. Más átjátszók gyorshívó számainak elérhetőségéről az átjátszó vagy link üzemeltetőjétől kérhető tájékoztató.


dobogókői átjátszó (HG7RUC-R) : 7600

kaposvári átjátszó (HG3RVD-R) : 3637

szegedi link (HA8FP-L) : 8662

soproni átjátszó (HG1RVB-R) : 1687

igali átjátszó (HG3RVF-R) : 3700

kis-kőháti átjátszó (HG9RVA-R) : 9725

tihanyi átjátszó (HG2RVG-R) : 2750

ságvári átjátszó (HG3RUA-R) : 3750

pécsi átjátszó (HG3RVA-R) : 3775

esztergomi átjátszó (HG2RVD-R) : 2787

budapesti átjátszó (HG5RUG-R) :5950

sátoraljaújhelyi átjátszó (HG9RVC-R) :9775

dombóvári UHF átjátszó (HG3RUB-R) :3800

kaposvári UHF átjátszó (HG3RVF-R) : 3600

A kapcsolat bontása

Ha befejeztük a partnerrel a beszélgetést és nem kívánunk újabb állomást hívni akkor a felépített kapcsolatot le kell bontani. Kapcsoljuk rádiónkat adásra és a DTMF kódpadon nyomjuk meg a # billentyűt. A PTT felengedése után a következő szöveget hallhatjuk: 'HG1RVB disconnected'.

Hibaüzenetek

Előfordulhat, hogy az általunk kapcsolni kívánt átjátszó nem engedélyezi számunkra a kapcsolódást. Ebben az esetben az Access denied szöveget halljuk a node szám bebillentyűzése után.

Ha a kapcsolni kívánt állomás nem tudja fogadni a hívásunkat abban az esetben a Busy szöveget hallhatjuk. Ebben az esetben érdemes később próbálkozni a kapcsolódással. Bizonyos átjátszók és konferencia szerverek csak fix számú kapcsolatot képesek kezelni. Ha elfogyott a "szabad hely" akkor foglalt jelzést kapunk vagy ha a felhasználó csak 1 bejövő kapcsolatot engedélyez. (nem engedélyezi a konferencia módot)

HG7JUV, 2009. Február. 07.