Föld-Hold-Föld összeköttetés

Innen: HamWiki
(EME szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Mi a Föld-Hold-Föld összeköttetés ?

A bolygónkon valahol egy rádióamatőr a Hold felé fordítja az antennáját, és elkezd sugározni. A jel nagyon nagy csillapítás után elérkezik a Holdra, majd a Hold felszínén egy elenyésző része visszaverődik a Föld felé. Ismét következik egy nagy szakaszcsillapítás a Hold és a Föld között, majd a jel visszaér a Földre.

A Földre érkező jelet egy a bolygónk tetszőleges helyén élő rádióamatőr képes venni, ha számára is ekkor van „fent a Hold” és ráirányítja az antennáját.

Miért nehéz az EME QSO?

A Föld-Hold távolság átlagosan 384 000 km, azaz 10-szer távolabb van, mint a geostacionárius műholdak. A felületéről körülbelül az energia 7 %-a verődik vissza. Ezáltal a jel csillapodása a Föld-Hold-Föld út során

További érdekesség, hogy 3476 km átmérővel rendelkezik, amely 0,52 fokos szöget foglal el a horizonton. A növekvő és csökkenő hold optikai csalódás miatt tűnik nagyobbnak.

A Hold 27 nap 7 óra 43 perces keringési idővel rendelkezik, a Föld forgása miatt azonban újholdtól újholdig 29 nap 12 óra 44 perc telik el.

Hogyan csinálják

Első időkben távíró üzemmóddal és nagy nyereségű forgatható csoportantennákkal. Ezek a csoportantennák gyakran 8-16 db 10 méter hosszú Yagi antennákból voltak összerakva.

A technika fejlődése magával hozta a digitális jelfeldolgozást, amiáltal már egyetlen nagynyereségű antenna is elégséges az EME-QSO-hoz. A trükk az energia nagyon kis sávszélességbe préselése, a kiszajú vevőerősítők, a jó szűrés és nagyon jó digitális jelfeldolgozás illetve a hibajavító kódolásokban van.

EME QSO-ra használt üzemmódok