Discone antenna

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Alap antenna

100 ... 1200 MHz között használható Discone antenna

Ez az antennatípus igen széles rádiófrekvenciás sávot átfogva működik és csak alig fél decibellel rosszabb nyereségű, mint egy dipól.

Tulajdonsága miatt előszeretettel használják szélessávú mérővevőknél, de adóantennának is használható, hiszen igen széles tartományban 2 alatt van az SWR-je. Előállítható 30-szoros frekvencia átfogással rendelkező típus is.

Érdekessége az antenna tetején található tárcsa (képen pálcikákból), amelyre a koaxkábel meleg ere csatlakozik. A kábel árnyékolása pedig a kúp (képen pálcikákból) közepére van rögzítve.

Természetesen a tárcsa és a kúp egymástól el van szigetelve. Továbbá gyakran a tartó cső például sárgarézből készül, amelybe egy olyan átmérőjű belső rudat helyeznek, hogy 50 ohmos legyen az impedanciája. Ekkor a koaxkábel csatlakozása az antennát tartó cső aljára kerül.

Discone parabola antenna sugárzójaként

... mint szélessávú parabola sugárzó

Ilyen, parabola antenna sugárzójaként alkalmazott konstrukció is fellelhető az interneten. Előnye: széles sávú sugárzó kerül a parabola fókuszpontjába (~ nagyjából).

Így például 1 .. 10 GHz (30 .. 3 cm hullámhossz) egyetlen antennával átfoghatóvá válik.

További parabola-trükk

Discone lapos nyalábú vízszintes körsugárzóként

Egy igen érdekes kísérlet, ha a parabolát függőlegesbe állítva egy 45 fokos tölcsér lesz fölé helyezve (akár rácsból is!)

Ekkor a felfelé párhuzamosan és fázishelyesen induló hullámok vízszintesen oldalra kerülnek kisugárzásra. Leginkább mikrohullámú körsugárzó antennához alkalmazható ez a trükk.

A nyeresége sajnos a mikrohullámú sáv alján nem közelíti meg a klasszikus körsugárzó antennából építhető kolineár antenna nyereségét, ám az elmondható róla, hogy klasszikus körsugárzóval és ebből építhető kolineárral ilyen nagy rádiófrekvenciás sávszélességet átfogó antenna nem készíthető