DXCC

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA5LQ (vitalap | közreműködések) 2009. szeptember 27., 22:34-kor történt szerkesztése után volt. (A DXCC diploma leírása)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
DXCC körzetek térképe

DXCC DIPLOMA

DXCC (DX Century Club)

A diplomát az ARRL (American Radio Relay League), az Amerikai Rádióamatőr Szövetség adja ki azoknak a rádióamatőr állomásoknak, akik a beérkezett QSL lapokkal bizonyítani tudják, hogy legalább 100 országgal (pontosabban hívójelkörzettel) létesítettek kétirányú rádiókapcsolatot.

A hívójelkörzetek (entity) fogalmát úgy határozták meg, hogy az elért hívójelkörzetek száma jól tükrözze a DX-kedvelő rádióamatőr teljesítményét. A hívójelkörzeteket egyrészt politikai kritériumok alapján határozták meg (pl. önálló hívójelkörzet az ENSZ minden tagállama, és minden terület, amelynek az ITU önálló hívójel prefixet jelöl ki), másrészt földrajzi szempontok szerint (pl. külön hívójelkörzet ugyanahhoz az államhoz tartozó, de annak többi területétől a szárazföldön legalább 100 km. távolságra lévő terület, vagy a tengeren az anyaországtól legalább 350 km távolságban lévő sziget). Vannak speciális esetek is, pl. külön hívójelkörzetet képeznek az ITU genfi székhelyén működő, 4U1ITU hívójelű rádióállomás, az ENSZ rádióállomásai, vagy pl. demilitarizált, semleges vagy ütköző övezetekben működő rádióállomások. Ezek (az eredetileg 1937-ben kidolgozott) elvek időtállónak, és a DX aktivitás olyan jó fokmérőjének bizonyultak, hogy az ARRL az aktuális állapotnak megfelelően rendszeresen pontosított DXCC listáját világszerte elismerik és használják rádióamatőr diplomák feltételeinek a megadásakor, vagy pl. versenyek szorzóinak megállapításához.

A diplomát több különböző fokozatban adják ki (az „általános” MIXED fokozaton kívül - amely bármely sávon és bármely üzemmódban létesített összeköttetést elfogad – sávonként és üzemmódonként is kiadják a diplomát, és külön „5BDXCC” diplomát kaphat az az állomás, amely mind az 5 hagyományos hullámsávon (10,15,20,40,80 m) igazolni tudja 100 hívójelkörzettel az összeköttetést). Azoknak, akik 150, 200, 250, 275, 300, 305, 310, 315, 320, 325, 330 hívójelkörzettel tudnak összeköttetést bizonyítani, a diplomára ragasztható kiegészítő bélyeget adnak ki. (Jelenleg 338 „élő” DXCC körzet van.)

A diplomát az erre a célra szolgáló (az internetről letölthető) nyomtatvány kitöltésével lehet kérvényezni. Az összeköttetéseket bizonyító QSL lapokat vagy postai úton kell elküldeni az ARRL központjába, vagy az ARRL kártya ellenőreinek (Chard Checkers) kell bemutatni. Ilyen kártyaellenőrt az ARRL pl. az évenként megrendezett friedrichshafeni nemzetközi rádiós találkozóra szokott Európába küldeni. A LoTW rendszeren igazolt QSL-eket is elfogadják.

A QSL lapok ellenőrzéséért és a diploma kiadásáért díjat kell fizetni. Az első 120 QSL lap ellenőrzéséért és a diploma kiadásáért fizetendő díj nem ARRL tagoknak jelenleg 22 USD. Részletek, és az aktuális DXCC körzetek felsorolása a http://www.arrl.org/awards/dxcc/ web oldalon találhatók.


DXCC 1.jpg

CW üzemmódú DXCC diploma

Európai DXCC körzetek

Afrikai DXCC körzetek

Ázsiai DXCC körzetek

Amerikai DXCC körzetek

Óceániai DXCC körzetek