DX-expedíció

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Vannak olyan területek, amelyek ugyan külön hívójelkörzetbe tartoznak, de egyáltalán nem élnek ott rádióamatőrök (sokszor a területnek lakossága sincs, pl. egy óceáni korallszigeten). Az ilyen hívójelkörzetek elérhetetlenek lennének a világ rádióamatőrei számára, ha nem indulnának oda ún. dx-expedíciók. A DX-expedíció során gyakorlott, „vérbeli” amatőrök egy-egy ilyen, egyébként elérhetetlen vagy nehezen elérhető hívójelkörzetbe utaznak, és ott (természetesen a fogadó ország hatóságainak az engedélyével) rádióállomást (gyakran több, egyidejűleg különböző frekvenciasávokon forgalmazni képes rádióállomást) állítanak fel. Az expedíció néhány napos, esetleg hetes időtartama alatt szinte folyamatosan forgalmazva, a világ több ezer amatőrének teszik lehetővé az adott hívójelkörzet elérését.

A DX expedíciók költségét néha az expedíciózó amatőrök maguk állják, de sokszor különböző, jellemzően amatőr rádióberendezéseket előállító cégek szponzorálják az expedíciót. A szponzoráló cégek logói az expedíciók QSL lapján sorakoznak. Itt jegyezzük meg, hogy előfordul, hogy a DX-expedíciók QSL managerei az expedíció költségeinek részbeni fedezése céljából csak emelt „postaköltség” eljuttatása fejében küldik el az áhított QSL lapot.

Az utóbbi években magyar amatőrök is szerveznek sikeres DX-expedíciókat.

A DX-expedíciókról a világ amatőrei jó előre tudomást szerezhetnek (pl.a DX híreket „elő lehet fizetni” az interneten a http://www.425dxn.org/ címen), így egy-egy expedíció alatt folyamatos az érdeklődés az expedíció rádióállomásai iránt. Több expedíció külön internetes honlapot létesít, melyen egyéb információk (pl. a használt frekvenciák, üzemmódok) mellett sokszor „online LOG” is helyet kap. Utóbbiból ellenőrizhetjük, hogy az expedíció rádióállomásával létesített összeköttetésünk szerepel-e az expedíció LOG-jában.