Antenna nyeresége

Innen: HamWiki
(DBd szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Antennanyereség

Az irányító hatású antennák fő sugárzási irányukba koncentrálják a kisugárzott teljesítményt, ezért ezekben az irányokban nagyobb térerő keletkezik, mint ha minden irányban egyformán sugárzó (izotrop) antennát használnánk.

Az antenna nyeresége alatt azt (a dB (decibel)-ben kifejezett) teljesítményviszonyt értjük, hogy az antenna a fő sugárzási irányában hányszoros teljesítménysűrűséggel (térerővel) sugároz egy ugyanakkora teljesítménnyel táplált izotrop (értsd: gömb mentén elvben egyenletesen sugárzó) antennához képest.

Megjegyzés: Gyakran találkozhatunk olyan nyereség megadással is, amikor az antenna nyereségét nem az izotrop antennához, hanem a félhullámú dipólhoz viszonyítva értik. A nyereség megadásakor tisztázni kell a viszonyítási alapot, ezért célszerű az antenna nyereségét a dB helyett dBi illetve dBd-ként feltüntetni. Sajnos a gyakorlatban gyakran találkozunk dB-s megadással és csak ráérzéssel tudjuk megállapítani, hogy dBi vagy dBd-ként értendő.


Átváltás dBi és dBd között
dBi = dBd + 2,15

Példa:

8,5 dBd nyereségű antenna a kereskedőnél valószínüleg 10,65 dB-ként fog szerepelni, többek közt azért is, mivel dBi-ben nagyobb szám írható rá.
Ugyanakkor a Rothammel antennakönyvben a legtöbb antenna dB-ben megadott nyeresége dBd-ben értendő, azaz a dipólhoz (0 dBd) viszonyít.

Antenna nyílásszöge

Az a sugárzási szög, amely közt az antenna nyeresége a maximális nyereséghez képest még nem csökken 3 dB-t. Alapelvként elmondható, hogy egy antenna nyeresége annál nagyobb, minél szűkebb nyalábra koncentrálja a sugárzást.