Braille írás

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gg630504 (vitalap | közreműködések) 2009. október 3., 22:13-kor történt szerkesztése után volt. (→‎A Braille ABC: += Magyar ABC kép)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A Braille (ejtsd: bréj) írás a vakok számára elérhető írásmód.

Miért érdemes foglalkozni a Braille írással?

  • mert kommunikáció - ha nem is távközlés-jelleggel.
  • mert ötletet adhat számunkra.

A Braille ABC

Ami legelőször szembetűnhet, 3 sorban és 2 oszlopban összesen 6 pontból tevődik össze ebben az írásmódban a betű. A szóköz itt is üresen hagyott karakterhely.

A számok írása az ABC betűivel egyező, ezért „szám következik” jelet írnak a számjegyek sorozata elé.

Braille ABC.gif
Magyar Braille ABC

A fenti táblázatban a magyar nyelvű kiegészítő karakterek és az írásjelek az egyszerűség miatt nem szerepelnek. Erről bővebben itt lehet olvasni.

Braille írás elkészítése

Kézzel

Kifurkált műanyagot a papírra helyezve a megfelelő lyukba tollat nyomva a vastagabb papír a túloldal felé kidomborodik. Arra kell figyelni, hogy jobbról-balra haladva fordítva történik a lyukasztás. Előbb a jobb oldali oszlop, aztán a bal.

Géppel

A Braille írógép izgalmasabb lehet. Mindössze 7 gombja van és még néhány kiegészítő.

Braille irogep.jpg

Az írógépen megtalálható a 6 pont lyukasztókarja, amelyet akár egymás után, akár egyszerre is lenyomhatunk. Továbbá a hüvelykujjunkkal középen a „karakter kész, tovább léphet” gombot. Szóköz esetén pont lyukasztása nélkül lépünk tovább, hiszen a szóköznél Braille írás esetén nincs lyuk a papíron.

Megjelenítés

A vakok számára a papír dombornyomata vagy elektronikus eszközöknél rugalmas felület megfelelő pontok helyén elektromos impulzus által történő felpuposításával majd visszasimulásával. Továbbá felolvasógép hangja által.

Látók számára LED-es mátrix vagy bármi látható szóba jöhet Braille írás megjelenítésére.