BPSK

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA1DFO (vitalap | közreműködések) 2006. október 11., 22:18-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A BPSK jel alakja és spektrumképe

A PSK31 átvitel fázisugratáson alapul. Az alábbi ábrán látható, hogy a felharmonikusok elkerülése érdekében a fázisváltás nullátmettel van ötvözve.

Psk31-transzp.png

A gyakorlatban ezt nagyon egyszerű megvalósítani: előállítunk a hangfrekvenciás tartományban egy színuszos vivőfrekvenciát, majd azt egy cos() függvénnyel szorozzuk. Ha a cos argumentuma 0 fok, akkor látható, hogy 1-el szoroztuk, majd fázisváltásnál egy lassú (31.25 Hz-es) frekvenciával 180 fokkal megváltoztatjuk a cos() függvény pillanatnyi fázisát. Ekkor a vivőfrekvencia amplitúdószorzóját a +1-ből a cos függvény szerint 0, majd -1 felé visszük. Közben megfigyelhető, hogy az így modulált eredeti hangfrekvenciás színuszos vivő fázisa is 180 fokkal megváltozott. Ha nincs fázisváltásra szükség, akkor a nem változtatjuk a cos() függvény 0 illetve 180 fokon lévő argumentumát.

Ha van fázisátmenet, azt feleltessük meg a jövőben a bináris 0 értéknek. (lásd később a karakterkódolás résznél)

Ezzel a trükkel az alábbi, nagyon kedvező spektrumképhez jutunk:

CqBpsk.gif

Az ábrából látszik, hogy esetünkben egy 3 kHz-es hangfrekvenciás jelben akár 60 különböző állomás közül tudunk választani a rádió odébbhangolása nélkül.