J Pole antenna

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

J Pole antenna

A J pole antenna egy igen ötletes végén táplált félhullámú körsugárzó antenna. Az impedancia transzformálást az antenna alján található negyed hullámú, alján rövidrezárt szimmetrikus tápvonal adja, amely a fenti félhullámú vagy 5/8 hullámhosszú taggal együtt látványos J alakot mellékel az antennának. Többféle módon is megépíthető.

Építhető belőle kolineár antenna is.

J Pole antenna rézcsőből

Egyik legelterjedtebb megépítési módja, mivel ekkor az antenna teljes mértékben önhordóra építhető, a J szárának meghosszabbítása mentén fémből készült árbochoz is rögzíthető.

Egy érdekes megoldás, amikor a J Pole antenna szárából bizonyos magasságban újabb, magasabb frekvenciára tervezett J Pole antenna „nyílik”. Ennek a neve kaktusz antenna.

J Pole antenna huzalból

Huzal jpole.gif
Huzal J Pole tesztelése gyalográdiós módszerrel
Az antenna alja - a "C" rész
2 méteres sávra készített kitelepülős J Pole.

Egy órán belül igen frankó kitelepülő egysávos körsugárzó antennát építhetünk a 70 centis rádióamatőr sávtól akár a 10 méteres rádióamatőr sávig ezzel a technikával. Távtartónak akár száraz léc, akár merev műanyag megfelel. A kitelepülés végén a lécek által képzett magra felcsévélhető a huzal.

A 10 méteres antenna anyaga 1,5 mm2 keresztmetszetű sodrott villanyszerelő huzal, amelyet bármelyik villanyszerelési boltban beszerezhetünk. Érdemes megvenni a 100 méteres tekercset belőle, mert később más antennához is jól jön ez a huzal.

Merevítésre a 10 méteres sávra készített antennánál barkácsboltban kapható fenyőlécet használtam, amelyet a fenti huzal átmérőjéhez illeszkedő fúróval (3 mm) kifúrtam a megfelelő pontokon. Továbbá a legfelsőt az egyik végénél keresztben is, ahol a zsineget vezettem át, amely vízszintesen tartja a merevítőt. A 2 méteres antennánál találtam otthon alkalmas műanyagot (SMD IC csöve) és abból készítettem.

Az ábrán látható piros és kék vezetőre szereljük a csatlakozót.

Méretezés: az alábbi összefüggésekben a frekvenciát ( f ) MHz-ben helyettesítsük be, a méreteket pedig méterben kapjuk.

  • Am = 214,88 / fMHz
  • Bm = 71,32 / fMHz
  • Cm = 7,01 / fMHz
  • Dm = 6,71 / fMHz

<szamolo sor=6 oszlop=12 szoveg="F MHz-ben értendő, a hosszak méterben.">F = 145.5;;A = 214.88/F; B = 71.32/F; C = 7.01/F; D = 6.71/F</szamolo>

Tapasztalatom szerint a méretezésre nem túlzottan érzékeny, 10 méteren nagyjából 1 MHz sávszélességben 1,2 alatti az SWR-je, 2 MHz környéki sávszélesség körül szaladt el 2 felé. Megépítéskor célszerű 3 %-ot a hosszú és rövid szálra ráhagyni majd az első próba alkalmával úgyis kiderül, hogy mennyivel van a kívánt sáv alatt az 1-es SWR tartománya. Ennek ismeretében a ráhagyásból mindkét szár esetén egyenletes %-ban visszavágunk és ki is van hangolva az antenna. Persze szükség esetén a megtáplálási pont feljebb-lejjebb állításával is lehet játszani. Szerencsére a jelen prototípusnál a végek vágása is elegendőnek bizonyult.

Továbbgondolható a fenti konstrukció oly módon, hogy magasabb sávon még egy 5/8-ados sugárzóelemet helyezünk rá 3/8-os késleltető vezetőn keresztül.

J Pole antenna szalagkábelből

Televíziózásban régen használt szalagkábelből is lehet J Pole antennát készíteni. Ekkor a szalagkábel alsó végét összeforrasztjuk, meghatározott magasságban szikével levágva a műanyagot ugyanúgy ráforrasztjuk a koaxkábel hideg és meleg erét.

A J rövid szára pedig ott ér véget, amely magasságban az egyik oldalból kinyesünk 3-5 mm-es darabot, azaz megszakítjuk a szalagkábelt.

Szalagkábelből célszerűbb a Slim Jim antenna elkészítése. Ekkor a fenti rész is gerjesztve van.