Vita:Összeköttetés létesítése

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen 195.56.7.196 (vitalap) 2006. június 28., 20:32-kor történt szerkesztése után volt.
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Krisztián! Bártan javíts bele - ha valahol tévedünk. Például jó ötlet, hogy az URH és RH QSO-nál különbözők a szokások. Térj ki erre a szócikkben például a táblázat alatt egy Megjegyzés: elhelyezésével. A szép és a gyors verseny QSO szintén ilyen téma. Még egy táblázaz alá a gyors QSO-val és rámutatni, miért célszerű nagy versenyeken azt hasznáni.

Éppen a több szem többet lát a wiki lényege. Tegyük bele közösen azt, amit ha egy ember szerkesztené, valószínüleg nem lenne benne!

A másik kérés: PSK31 és egyéb modern szövegátviteli megoldás forgalmazási szokásai felöl is kérnék segítséget.

--HG2ECZ 2006. június 18., 00:52 (CEST)


Sziasztok!

Nagyon jó és szép az oldal. Javasolnám, hogy vegyetek fel egy mintát a különleges, vagy ritka DX állomásokkal történő forgalmazásra is.

Ilyesmire gondolok:

- cq cq de DR2006J

- HG0YX

- HG0YX 5NN (599)

- tu 5NN

-(tu ...)

És így tovább fóniára is.

HA2MN


Tibi!

Szerintem vigyázzunk az időszakosan aktuális hívójelekkel. A Wiki-t alapvetően úgy lenne érdemes (szerintem, illetve a nagy Wikipédia iránymutatása szerint) töltenünk, hogy ne veszítse aktualitását a benne levő információ. Nem véletlen, hogy a rádióstalálkozó esetén kitértem arra, hogy dátum helyett hétvégét jelöljünk meg, és a baloldali Friss események menüpontban pedig figyelemfelhívó céllal konkretizáljuk az idei esemény időpontját.

Egyébként az ötlet érdekes. Bár véleményem szerint inkább egy új, Hívójel szócikk létrehozásával és rá szorgosan hivatkozva ott lenne célszerű leírni, hogy a HA5ZYX formájú normál hívójelen kívül léteznek speciális, alkalmi hívójelek, amivel öröm összeköttetést csinálni. Például: HG2006GYR :)

Más: PSK31 és egyéb RH-s digi QSO-ra kellene szemléletes oktató példát összeállítani a szócikk végére. Ki vállalná fel az "első kapavágásokat?"

--HG2ECZ 2006. június 28., 17:37 (CEST)

Zsolt!

Félreértetted a dolgot. A javaslat nincs összefüggésben aktuális hívójellel. Arról az igen gyakori esetről szól, amikor nem versenyben, de versenystílusban kell forgalmazni ritka DX-szel vagy speciális hívójellel.

Sok kezdő nem tud mit kezdeni az ilyen esetekkel: a lényeg, hogy csak annyi információt szabad adni, amennyit az ellenállomás ad, sőt az ellenállomás hívojelét sem szabad leadni.

Mégegyszer (rövid QSO minta):

- cq (qrz) de Y0X

- HG0YX

- HG0YX 5NN

- tu 5NN

- tu

Ezzel a QSO-nak vége!

--HA2MN