Számítógép rádióhoz illesztése

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A legegyszerűbb megoldás

Digitális üzemmódok esetén a rádió fülhallgató kimenete összekötendő a számítógép vonalbemenetével, a rádió mikrofonbemenetéhez pedig a számítógép hangkimenete csatlakoztatandó. Mindkét összekötést jól árnyékolt kábellel kell végrehajtani. A számítógép és a rádió földelése közös legyen.

A rádiót "VOX" üzemmódba kell kapcsolni. A vételi hangerőt úgy kell beállítani, hogy a hangkártya ne kerüljön túlvezérlésbe. A számítógép hangkimenetét (hangkártyától függően) a legalacsonyabb szintre kell állítani. A rádión lévő mikrofonszabályozó gombbal lehet a kimenő-teljesítményt beállítani (ne felejtsük el, hogy a digitális üzemmódoknál - ha folyamatos az adás és a kimenő-teljesítmény konstans - SSB jel esetén csak a névleges teljesítmény 25%-a megengedett!).

A számítógép hangrendszerét úgy kell konfigurálni, hogy a felvételi eszköz a „Vonal” legyen.

Ezzel a megoldással - ugyan némi kockázatot vállalva - azonnal üzemképes a rendszer a legtöbb digitális üzemmódban.Egyszerű PTT és billentyűző áramkör

PTT keying.jpg

Az áramkör nem alkalmas hibrid készülékek billentyűzésére. Amennyiben a vezérlőrács negatív lezáró feszültségét kell billentyűzni, a tranzisztor kollektor körébe egy relét kell iktatni (1 záró érintkezős) és +5V vagy +12V feszültséget célszerű alakalmazni a relé működtetésére. Relének alkalmazható a DIL IC tokos reedrelé. Azért célszerű a relé alkalmazása, mert a -30V - -60V-os feszültséget galvanikusan elválasztja a vezérlő rendszertől.