„Keverők” változatai közötti eltérés

Innen: HamWiki
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
(Keverők alap)
(Nincs különbség)

A lap 2014. augusztus 31., 10:08-kori változata

A keverők (mixer) rádiófrekvencián a frekvencia más frekvenciára történő átalakítására szolgálnak.

Alapok

A keverés során kettő különböző frekvenciából (f1 és f2) szeretnénk előállítani a kimenő (fki) frekvenciát. A keverés során összeg és különbözet is létrejön az alábbiak szerint:

[math]U_{ki} = U_1 sin(\omega_1 t) * U_2 sin(\omega_2 t) = \frac{U_1 U_2}{2} cos(\omega_1 - \omega_2)t - cos(\omega_1 + \omega_2)t[/math]

Keverők csoportosítása feladat szerint

Lekeverő
például a bejövő rádiófrekvenciás jelet középfrekvenciás fokozatra. Ez egy szimpla keverő és aluláteresztő (vagy a kölönbségi frekvenciára sáváteresztő) szűrő együtteséből áll.
Felkeverő
például a középfrekvenciás fokozat jelét a kimenő rádiófrekvenciára. Ez egy szimpla keverő és felüláteresztő (vagy az összeg frekvenciára sáváteresztő) szűrő együtteséből áll.
Null KF-re keverő
a bejövő RF jellel egyező keverőjellel közvetlenül 0 Hz környékére kever, itt RC aluláteresztő szűrővel szűrik a jelet.
I/Q lekeverő
a bejövő RF jellel egyező, ám 0 fokos és 90 fokos jellel végzett kettős keverés, melynek eredménye például a 0 Hz környékére keverés, ám az így kapott kettő jelből megkülönböztethető a negatív és pozitív forgásfrekvencia. A keverés eredménye szintén RC aluláteresztő szűrővel szűrve.
I/Q felkeverő
ugyanaz, mint az előző, ám ebben az esetben az I/Q jelet keverik fel RF-re, ott összegzik és az előálló frekvenciát sáváteresztő szűrővel szűrik.

Keverők csoportosítása kivitelezés szerint

Dióda nemlineáris karakterisztikáját alkalmazó keverő

Dióda karakterisztika

A mellékelt ábra jobb oldalán látható a dióda nyitóirányú karakterisztikája. A dióda enyhén nyitott állapotában a feszültség növelésével az átfolyó áram közel exponenciális jelleget mutat, ezáltal ezen a munkaponton alkalmas két jel szorzókeverésére.

Tranzisztor bázis-emitter diódájának nemlineáris karakterisztikáját alkalmazó keverő

Egyszerű, tranzisztoros keverő

Az előző részben említett diódás keverő továbbfejlesztéseként a bejövő jelet a bázisra vezetjük, a keverőjelet az emitterre. A tranzisztor bázis-emitter diódájának kisáramú nemlineáris karakterisztikája miatt a kollektor áram a két jel pillanatnyi értékével közel exponenciális jelleget mutat, így a kollektoron a keverés termékei kinyerhetőek.

Gilbert cella

Gilbert cella

A Gilbert cella az előzőekben ismertetett egyszerű analóg keverőkhöz képest nagyobb linearitással rendelkezik, így jobb keverő építhető belőle.

A Gilbert cellát sok keverésre használt IC-ben megtalálhatjuk. Például az SA612 keverő IC-ben is ezzel a módszerrel történik a keverés.

Kapcsolóüzemű keverők

Poljakov keverő

Gyűrűs modulátor

Analóg kapcsolós keverés