EH antenna

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA7JCA (vitalap | közreműködések) 2006. július 4., 10:24-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

EH-antenna

Az úgynevezett EH-antenna működési mechanizmusát Ted Hart (W5QJR) gondolta ki és szabadalmaztatta is, alig pár éve. Az ő nevéhez fűződik az antenna hangolásához használatos zajhíd, illetve a Loop antenna kigondolása is. 2005.-ben írott könyvében (Bevezetés az EH-antennákba) nem kevesebbet állít, mint: „…ez koncepció, nem pedig speciális antenna ezért annak elvei érvényesek ezen antennaosztály minden típusára. Mennyiben tud ez segíteni a rádióamatőröknek? Lehetővé teszi az antennák méreteinek csökkentését, megnövelni azok hatásfokát, megnövelni a sávszélességüket, csökkenteni a vételi zajt, és gyakorlatilag megszüntetni ez elektromágneses interferenciát (EMI-t)”. Ő maga is megjegyzi könyvében: „Túlságosan rózsás dolgok ezek ahhoz, hogy igazak is legyenek? Mindenki ezt hajtogatta, amíg nem kezdte el használni az EH-antennákat. Viszont ma már Önök tudnak gyári készítésű EH-antennákat vásárolni, melyeket Olaszországban, Japánban gyártanak, azonban ami ennél fontosabb, most már saját maguk is képesek ilyen antennát készíteni, kevés költséggel és kis időráfordítással.”

Nagyon röviden, tömören fogalmazva: az EH-antenna a hullámossz méretének alig 2 %-nyi (vagy ennél még kevesebb) méretével rendelkező antenna, amelynek sugárzási hatékonysága közel azonos a félhullámú dipóllal. Szinte érzéketlen az elektromos mezők általi zavarokra, nem sugároz ki felharmonikusokat, mert csak egyetlen egy rezonanciapontja van, és a mágneses hurokantennákkal ellentétben sávszélessége elegendő a teljes amatőrsávra (amelyikre méretezve van), így nem kell sávon belül utánhangolni.

Működésének végtelenül leegyszerűsített magyarázata:

„A közönséges Herz-féle antennákban az elektronok haladó mozgásúak, ezek keltik a mezőt. Az EH-antennák sajátossága, hogy a hengerekben szintén jelen van ugyan az elektronok haladó (lineáris) mozgása, de az elektronok FORGÓ mozgásnak van domináns szerepe. Ez a szituáció az EH-antennák hangolótekercseiben létrejövő mágneses áramok hatására alakul ki. A hangolótekercsben keletkező mágneses mező áthatol a nem mágnesezhető anyagból készült hengereken, ellenfázisban azzal a mezővel, amelyet a fázistekercs kelt az antennában.” Ez az a bizonyos harmadik vektor, ami az elektronok forgó mozgását jelzi. Éppen erre harmadik vektorra épül az EH-antennák működési elve.

EH-elv.JPG