DDS

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA7HQ (vitalap | közreműködések) 2006. június 13., 15:50-kor történt szerkesztése után volt. (A DDS-ek működési alapjai)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A DDS (Direkt Digitális Szintézer) szinuszos kimeneti feszültséget előállító komplex áramkör. Működési elve igen egyszerű. Egy digital-analog konverter segítségével lépésenként szinuszfüggvény szerint változó feszültséget hozunk létre. Az áramkör alapja egy fázisakkumulátornak nevezett speciális regiszter, melyben azt tároljuk, mennyit változzon a kimeneti jel fázisa egy órajel ciklus hatására. Egy számlálónak az értéke minden órajel ciklusban ezzel az értékkel növekszik. Ennek eredményeképpen a számlálóban a kimeneti jel pillanatnyi fázisát leíró érték pörög folyamatosan. A pillanatnyi fázisszöget egy belső ROM-ba égetett táblázat segítségével számoljuk át pillanatnyi amplitúdó értékre, kerekítéssel. A kapott feszültségértéket a d/a segítségével át is alakítjuk analóg feszültségértékké. Ez a feszültség az órajellel ütemezve leírja a kimeneti szinuszos feszültséget és máris előállt a kívánt frekvenciájú kimeneti jelünk. A frekvencia megváltoztatásához mindössze a fázisakkumulátor értékét kell átírni, ami egy mikrovezérlő segítségével igen könnyen elvégezhető. A kimenő jel fázisfolytonosan ugrik át az új frekvenciára klikk és mindenféle más zavar keletkezése nélkül. A DDS kimeneti jelének rendkívül kicsi a fáziszaja, de a működéséből kifolyólag több hamis frekvencia is előáll, melyek szintjét nem lehet nullára csökkenteni. A fázisakkumulátor ill. a kerekített érték véges felbontása, a kimeneti d/a bitszáma, értékváltáskori túllengései, az alap órajel és a tápfeszültség zaja mind megjelennek a kimeneti spektrumban. Ezért a DDS jelét közvetlen módon nem célszerű felhasználni. Vételi keverőt táplálva több hamis fütty és fals vételi pont keletkezik, ezáltal az elérhető minőség sajnos nem megfelelő. PLL szintézerek referencia frekvenciájaként viszont kitűnően használható, rendkívül gyorsan és finoman hangolható és eredőben igen tiszta lokáljel állítható elő ilyen hibrid DDS/PLL áramkörökkel.

DDS áramköröket több gyártó is készít, legkönnyebben az Analog-Devices áramköreihez juthatunk hozzá. Érdemes átnézni a cég honlapját, rengeteg adatlap és applikáció segítheti a témában való elmélyülést.