Antennák engedélyeztetése

Innen: HamWiki
A lap korábbi változatát látod, amilyen HA5TMK (vitalap | közreműködések) 2006. július 11., 14:57-kor történt szerkesztése után volt. (→‎Első lépések)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Engedélyköteles antennák

Az alábbi két esetben kell engedélyeztetést kérni új antenna illetve árboc létesítéséhez:

  • ha a fix telepítésű antennaárboc magassága meghaladja a 6 métert
  • ha a fix telepítésű antenna mérete meghaladja a 4 métert

Első lépések

A jószomszédi viszony érdekében mindenképp egyezz meg a szomszéddal - amennyiben a fenti méretet elérő antennát akarsz állítani.

Amennyiben szükséges meggyőzni a gondnokot, lakásszövetkezetet, társasházat, akkor az önkormányzattól lehet „Hatósági Állásfoglalás”-t kérni, amelyben leírják, hogy a kérdéses antennára és szerkezetére kell-e építési engedély. Valamint az engedély, vagy engedélymentesség megállapítása során milyen rendeleteket alkalmaznak. Így lehet kideríteni egyszerűen (ha nem is olcsón), hogy milyen helyi rendeleteket alkalmaznak a helyi önkormányzatnál.

A hatósági állásfoglaláshoz célszerű minél több dokumentációt becsatolni a telepíteni kívánt antennáról. Mindenképpen szükséges a pontos cím, helyrajzi szám, és az antenna méretei, jellege, rögzítésének módja. Hasznos lehet, ha már az állásfoglaláshoz olyan dokumentumokat csatolunk be, amelyeket az építési engedélyhez kérnek. (persze nem kell mérnöki terv, és aláírás)

Engedélyeztetésben érintett hatóságok, közintézmények

Nemzeti Hírközlési Hatóság Hivatala (NHHH)

Rádióamatőr viszonylatban az rádióengedély feljogosítja a rádióamatőrt rádióberendezés és antenna üzemeltetésére. Így nincs rádióamatőr infrakstruktúra építése esetén az NHH-nak dolga.

Önkormányzat építési osztálya

Mint elsőfokú hatóság, ide kell benyújtani minden anyagot. A terveket a rádióamatőr is elkészítheti, azonban a dokumentációt a tervezői névjegyzékben szereplő illetékes tervezővel ellenjegyeztetni kell.

Engedélykérelem sorrendje

  • Első lépésként a tervrajzokat kell elkészíteni ill. elkészíttetni,
  • majd a tervezői ellenjegyzését kell elvégezni É1 vagy É2 fokozatú, kamarai tagsággal rendelkező mérnökkel
  • Majd az illetékes polgármesteri hivatal építésügyi osztályához benyújtani.

A hírközlési hatóságnak rádióamatőr infratruktúra építése esetén nincs feladata, tekintettel arra, hogy a rádióamatőr részére a rádióengedélyt már rendelkezésre bocsátotta.

Engedélyeztetés várható költségei

Elvi építési engedély: 15 000Ft

Építési engedély: 10 000Ft

Terv elkészíttetése:

Terv aláírattatása:

Vonatkozó jogszabályok

  • 46/1997. (XII. 29.) KTM rendelet 7§.: az építési munkákkal és építési tevékenységekkel kapcsolatos építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokról